Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 10 apr 2018 14:49

Uppdaterad 10 apr 2018 23:24

Här är världens första lyxhusbil med krockkuddar

Lyxhusbilen Flair från tyska Niesmann+Bischoff finns nu med krockkuddar.

Lyxhusbilen Flair från tyska Niesmann+Bischoff finns nu med krockkuddar.

1/8

Foto: NIESMANN+BISCHOFF

Krocktest med Flair.

Krocktest med Flair.

2/8

Foto: NIESMANN+BISCHOFF

3/8

Foto: NIESMANN+BISCHOFF

4/8

Foto: NIESMANN+BISCHOFF

5/8

Foto: NIESMANN+BISCHOFF

6/8

Foto: NIESMANN+BISCHOFF

7/8

Foto: NIESMANN+BISCHOFF

8/8

Foto: NIESMANN+BISCHOFF

Säkerheten är oftast prio 1 bland personbilar. Högsta betyg på krocktesterna är alltid målet.

För husbilarna har det inte riktigt varit samma sak – men nu finns, enligt tillverkaren, världens första lyxhusbil med krockkuddar. 

Husvagnar och husbilar är inte det säkraste som finns på våra vägar. Snarare tvärtom. Och de lite äldre av oss minns säkert läskiga husvagnsklipp från Trafikmagasinets dagar – ja, det finns nyare videovarianter av mosade husvagnar nu förstås.

Men nu är även husbilsbranschen på väg att förändras. Tyska tillverkaren Niesmann+Bischof, som tillverkar individuellt anpassade lyxhusbilar, slår på stora trumman och säger sig ha tagit fram världens första lyxhusbil med krockkuddar.

– Många bilägare är säkerligen förvånade över att dessa stora och lyxiga husbilar fram till nu inte har varit försedda med krockkuddar, säger Niesmann+Bischoffs vd Hubert Brandl och fortsätter:

– Med den speciella konstruktionen hos denna typ av bilar, har det inte varit så enkelt att förse förar- och passagerarplatserna med krockkuddar. Men som första tillverkare i branschen har vi tagit oss an denna utmaning, och resultatet övertygar. Vi har lyckats att förse Flair med ett säkerhetskoncept som vid en eventuell olycka ger bästa möjliga skydd för både förare och passagerare. Säkerhetskonceptet ingår i bilens standardutrustning, och betingar inte något pristillägg.

LÄS ÄVEN: Här är de lyxigaste husbilarna i Sverige 

Flairs säkerhetsuppgradering är prisbelönt

Det handlar alltså om modellen Flair där Niesmann+Bischoff utvecklat de första lyxhusbilarna av liner-modell – en husbilstyp som vanligtvis byggs på ett Iveco Daily-chassi. Och dessa är nu försedda med krockkudde för både förare och passagerare.

Utöver krockkuddar har nya Flair elektronisk sladdparering (ESP), bältesåtstramare och ett pedalskyddssystem där bromspedalen fälls framåt vid en krock – för att minska risken för skador på fötter och ben.

Flairs nya säkerhetssystem har, bland annat, lett till utmärkelsen European Innovation Award 2018.

Att ”säkerhetskonceptet ingår i bilens standardutrustning” är förstås bra, men priset för den minst dyra varianten av Flair är ändå 1 865 000 kronor. Och sedan tillkommer en hel del för utrustningspaket och annat extra.

Fotnot. Det finns i dag inga lagkrav på krockkuddar i husbilar.