Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 11 apr 2019 10:00

Här är världens dyraste bilnyckel

Företaget Awai tillverkar världens dyraste bilnyckel. 5,2 miljoner kronor kostar den, närmare bestämt.

Företaget Awai tillverkar världens dyraste bilnyckel. 5,2 miljoner kronor kostar den, närmare bestämt.

1/2

Foto: Awai

Den som vill skulle i stället kunna välja två bilar från Lamborghini, Ferrari eller McLaren.

Den som vill skulle i stället kunna välja två bilar från Lamborghini, Ferrari eller McLaren.

2/2

Foto: Lamborghini

Har du en stor bunt sedlar som ligger och skaver i fickan och som du verkligen måste bli av med? 

Kanske har du tänkt köpa en onödigt dyr bil, men det går faktiskt att ta det hela steget längre. Här har du en nyckel som kostar mer än dubbelt så mycket som en ny Lamborghini.

2015 kostade världens dyraste bilnyckel 385 000 kronor. Svettigt värre, kan tyckas. Men en knapp månad senare fick vi erfara att 385 000 är en piss i Mississippi jämfört med den 2,2 miljoner kronor dyra nyckel som Koenigsegg erbjuder sina kunder.

Foto: Awain

Nu visar det sig att 2,2 miljoner kronor för en nyckel till en bil är småpotatis det också. Finska företaget Awain tillverkar nämligen överdrivet (?) lyxiga bilnycklar. Deras flaggskepp heter Phantom och tar över 100 timmar att tillverka. För motsvarande 5,2 miljoner kronor kan du bli ägare av Phantom-nyckeln (övre bilden) som kan anpassas nästan hur du vill, men de 175 grammen 18 eller 24 karat guld (valfritt, liksom färgen på guldet; gult, rött eller vitt) och massor av diamanter i 34,5 karat tummas det inte på. Det fina med denna nyckel är att de endast tillverkar den i ett endaste exemplar. Du behöver alltså inte oroa dig för att ta upp en likadan nyckel ur byxfickan som den kompisen flashar med i handen.

LÄS MER: Visar världens dyraste bil – kostar 116 miljoner kronor 

Kostar mer än två Ferrari-bilar

Tycker du det är lite väl magstarkt med en bilnyckel för 5,2 miljoner kronor (som motsvarar två extrautrustade Lamborghini Huracán eller, om du så vill, 24 stycken nya Toyota Corolla Hybrid) erbjuder Awain andra alternativ. Serenity och Quantum (bilden här ovan) har lika mycket guld som Phantom, men diamanter i ”bara” 20 respektive 3,6 karat. Dessa båda begränsas till 20 exemplar vardera och kostar 834 000 respektive 510 000 kronor styck.

Kör du annat än Aston Martin, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Maserati, Maybach, McLaren, Mercedes, Porsche eller Rolls-Royce kan du glömma en beställning. De exklusiva nycklarna görs nämligen bara till modeller från dessa biltillverkare.