Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 sep 2019 16:13

Här är nya gränsvärdet för att få bonus i fordonsskatten

Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

70 gram koldioxid per kilometer.

Det blir den nya gränsen för att få miljöbilsbonus efter en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Justeringen uppåt görs för att anpassa fordonsskatten till den nya mätmetoden WLTP.

Ända sedan den nya fordonsskatten infördes förra sommaren har det diskuterats hur den ska anpassas till den tuffare mätmetoden WLTP. Flera bilar kommer att få höjda koldioxidvärden när WLTP införs med full kraft den 1 januari 2020. 

Nu har regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om hur stor höjningen av gränsvärdet blir.

 - Det handlar om att gränsen för bonus höjs från 60 gram till 70 gram i samband med WLTP:s införande. Motiveringen är att de bilar som i dag får bonus ska kunna få det under nästa år, för att inte göra alltför stora förändringar på kort tid, Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson Centerpartiet.

LÄS MER: Miljardsatsning på gröna transporter 

Ser över hela bonus-malus

Höjningen betyder att flera av de laddhybrider som riskerade att hamna utanför bonussystemet efter årsskiftet nu kan få miljöbilsbonus och den efterlängtade stämpeln att vara en miljöbil. 

Under 2020 ska regeringen tillsammans med partierna i januariöverenskommelsen, Centerpartiet och Liberalerna, se över om det behövs ytterligare justeringar i bonus-malus.

– Hela bonus/malus-systemet ska se över inför höstbudgeten nästa år och att då göra stora förändringar nu vore både onödigt och ryckigt ur konsumentperspektiv, säger Rickard Nordin.