Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 2 mar 2018 11:30

Här är Jaguars nya lyxiga elsuv – utmanar Tesla

1/5

Foto: Jaguar Land Rover

2/5

Foto: Jaguar Land Rover

3/5

Foto: Jaguar Land Rover

4/5

Foto: Jaguar Land Rover

5/5

Foto: Jaguar Land Rover

Nu visar Jaguar upp sin Tesla-utmanare. 

Suven I-Pace ska klara 48 mils körning under verkliga förhållanden och sedan ladda batteriet nästan fullt på bara 45 minuter. 

– Vi är alla stolta över den här bilen, säger chefsdesignern Ian Callum. 

Sedan Jaguar visade upp konceptbilen för ett och ett halvt år sedan har den brittiska tillverkaren yppat många stora ord om vad den nya elsuven kommer att vara kapabel till. 

När I-Pace nu är färdigutvecklad och redo för produktion verkar det som att modellen lever upp till företagets höga ambitioner. I alla fall på papperet.

TEST: Jaguar E-Pace är sportsuven som har allt 

I-Pace har räckvidd på 48 mil

I siffrorna som presenteras i samband med den officiella avtäckningen i Graz, Österrike, framgår det att bilen har en räckvidd på 48 mil enligt den nya, strängare WLTP-körcykeln. Till skillnad från den gamla NEDC-standarden ska det nya mätsättet bättre motsvara verklig körning.  

Precis som vi tidigare fått höra hävdar Jaguar dessutom att batteriet ska kunna laddas upp från tomt till 80 procent fullt på bara 45 minuter. Det kräver visserligen en snabbladdare på 100 kilowatt. Med laddstolpe som ger 50 kilowatt ska samma sak ta 85 minuter. 

LÄS MER: 9 bästa bilarna Jan-Erik Berggren kört 

Kostar närmare en miljon

Utseendemässigt är den färdiga bilen väldigt lik konceptet. 

– Vi har bara ändrat några millimeter hit och dit, säger Ian Callum. 

Det innebär en coupéliknande kaross med kort motorhuv, under vilken det finns ett litet förvaringsutrymme på 27 liter. I bagageutrymmet får det sedan plats ytterligare 659 liter med stolarna i upprätt läge. 

Även drivlinan motsvarar det vi fått uppgifter om på förhand. I-Pace har en elmotor på varje axel, som tillsammans ger 400 hästkrafter och ett vridmoment på 469 newtonmeter. Med den ska den klara 0-100 kilometer i timmen på 4,8 sekunder. 

Jaguar I-Pace går att beställa nu och kostar från 829 000 kronor.