Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 2 jul 2019 15:18

Här är filmhistoriens 10 bästa roadmovies

Familjen, kompisgänget och de gränslösa – det finns en roadtrip som passar alla. För att peppa upp färdtempen ytterligare listar vi här filmhistoriens bästa roadmovies. 

10. Little Miss Sunshine

Det här är så galet det kan bli i en folkabuss. Naturligtvis ska även dysfunktionella familjer få stödja sin sjuåriga dotter som ska medverka i en skönhetstävling, men då är ju villkoret att vi måste få följa med för att se hur allt urartar sig.
För det gör det. Och det är riktigt kul!

Familjen Hoover hoppar in i sin gula folkabuss på den tre dagar långa resan till Kalifornien med mantrat:
"Everybody, just pretend to be normal", som pappan vädjar när de blir stoppade av polisen.

Men det kanske är för mycket begärt:

Den tonårige sonen har slutat prata på grund av filosofen Nietzsche. Deras morfar följer med då han just blivit utslängd från äldreboendet. Sedan har vi farbror Frank i baksätet som just återhämtat sig från ett självmordsförsök. För att inte tala om pappa "motivationsgurun" som delar in världen i vinnare och förlorare med idel visdomsord, för att säkerställa att familjen hamnar på rätt sida av livet. En karaktär som faktiskt inspirerats av president Trump.


9. Kalifornia

Foto: KANAL 5

Om du planerar en mysig, romantisk biltripp med en partner för att besöka ökända mordplatser är det här filmen du borde se innan du sätter foten på gaspedalen. Speciellt om ni funderar på att dela på bensinnotan och därför söker resesällskap.

Det är upplägget som Brian och hans flickvän Carrie har tänkt sig, när de ska ge sig ut på en roadtrip från Pittsburgh till Kalifornien.

Det är också så de möter psykopaten Early, spelad av Brad Pitt, och hans flickvän Adele, i en fantastisk rolltolkning av grymma Juliette Lewis. Ett möte de snart kommer att ångra.

Så ett tips från oss! Undvik obskyra bekantskaper under din bilsemester. Om du nödvändigtvis vill dela säte med främlingar, gör den obligatoriska kollen i brottsregistret först.

Annars kan det sluta så här.


8. Raka spåret till Chicago

Foto: CANAL PLUS

John Candy och Steve Martin... Dessa giganter inom komedi. Här tvingas Steve Martins karaktär Neal Page under tre dagar dela färdmedel med den jobbiga säljaren Del Griffith (John Candy). Detta för att kunna komma fram och fira Thanksgiving med familjen i Chicago efter att en snöstorm satt käppar i hjulet för flyget.

Kemin mellan de två komikerna är obetalbar och resan bjuder på idel dråpliga situationer med inslag av en sådan där hemtrevlig humor som bara en roadmovie i sann 80-talsanda kan bjuda på. Ingrediensen är förstås de två helt olika personligheterna som tvingas att resa tätt ihop under en intensiv och begränsad period.

Ungefär som nattågen till Norrland när det begav sig.


7. Vi hade i alla fall tur med vädret

När vi ändå sitter i en retrobil så passar vi på att besöka familjen Backlund i deras Volvo 245 på den tiden då alla skulle ha husvagn:
Eller de tre f-n: Frihet, familjetid och fan.

Vi har förstås den lilla killen som tjatar om att få bada ("Jag vill bada, pappa!") och så har vi morfar som tjatar om att få fiska. Och tonårstjejen som längtar efter sin kille och så mamman som försöker hålla sans i allt dårskap.

Och så den där klichén med att stoppa en representant från den äldre generationen i baksätet, vi såg den senast i Little Miss Sunshine. Chansen att dessa karaktärer klarar livhanken i en roadmovie är i runda slängar endast 50/50.

Men den största klichén av dem alla är ändå pappan bakom ratten som hela tiden manövrerar mellan vägsniglar, vägilska och slutligen någon form av nervkollaps. Vi tröttnar aldrig.


6. Dum och dummare

Foto: Tony Dimaio

Ska man hitta ett unikt fordon för den där ultimata roadtripen så kommer man inte undan Harrys gläfsande "dog van" i den här kultfilmen.
Detta pälsbeklädda fordon tar de oskiljaktiga vännerna Lloyd och Harry ut på vägarna för att nå Aspen i Colorado, där de ska lämna tillbaka en kvarglömd väska till Lloyds stora kärlek.

Men att ta sig till Aspen visar sig inte vara det enklaste. Under resans gång hinner de missa en avfart vilket gör att de åker åt helt fel håll. Det är bara en av absurditeterna som kan hända när resenärernas samlade IQ inte ens når upp till rådande hastighetsbegränsning. Men däremot kan deras låga begåvning locka fram roliga rattlekar som "You wanna hear the most annoying sound in the world?"

Alla fattar.

Jag gissar också att en och annan bilburen resenär i en krävande situation har kissat i en flaska när motorvägen inte bjuder på några andra möjligheter. Däremot torde nog scenariot med att en trafikpolis därefter dricker upp det, höra till undantagen. Men det händer också förstås här.

Lloyd når sin absoluta höjdpunkt när han går och "totally redeem himself" - genom att byta hundbilen mot en moppe, på vilken resan går vidare i maklig takt.

Att det här inte är det ultimata sättet att ta sig från en punkt till en annan - speciellt i Rocky Mountains, är vedertaget. Men det blir desto roligare.


5. Almost Famous

Det här är den där roadmovien med riktig feelgood för dig som funderat på att åka ut med ett gäng kompisar i en stor buss. Kanske på någon form av turné runt på Sveriges landsvägar -  varför inte till någon stor rockfestival.

Stillwater är det heta bandet som den musikintresserade tonårskillen William fått i uppdrag att skriva om för rocktidningen Rolling Stone Magazine. Han följer med i turnébussen "Doris", där han hänger med bandet men också med flera groupies, däribland Penny Lane, spelad av Kate Hudson.

Gitarristen Russel Hammond i bandet har precis haft sitt filmepiska "I am a golden God"-moment, där han kastar sig från ett tak ner i en pool på en studentfest, när den mest hjärtomsvallande scenen tar sin plats. För nu kommer vändpunkten, kanske till och med ett uppvaknande.

Oavsett blir det här när vänskapen dem emellan fastslås och blir vedertagen, om än tillfällig. Vare sig du är groupie, rockstjärna eller en wanna-be rockjournalist så är alla i bussen under den här scenen oumbärliga för varandra. Och därefter förevigt sammankopplade i en sån där oförglömlig gemenskap som bara en riktigt bra allsång av Elton John kan erbjuda:
"Hold me closer, Tiny Dancer."

Den här scenen bjöd in en helt ny generation till Elton Johns musik. Det är också en av de mest kända roadmovie-scenerna som någonsin rullat fram på någon väg var som helst. Samtidigt kan man bara spekulera i hur många gånger den återskapats på bilresor runtom i världen. Har du inte gjort det än - då är det hög tid.

Replikskiftet mellan William och Penny Lane sammanfattar också utmärkt det rotlösa livet i en buss på väg:
"I have to go home."
"You ARE home."


4. Blues Brothers

Jake (John Belushi) och Elwood (Dan Aykroyd) ska samla in pengar för att rädda ett katolskt barnhem ur en ekonomisk knipa. De två bluesbröderna åker ut på en roadtrip i ett "mission from God". Förstås i sin Bluesmobile - som är en gammal polisbil inköpt på auktion:
"It's 106 miles to Chicago we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark and we're wearing sunglasses."
"Hit it!"

Och även om du inte planerar någon roadtrip eller är på något gudomligt uppdrag så är filmen värd att se bara för att se Aretha Franklin sjunga "Think" på ett diner. Det är faktiskt så nära Gud som bluesbröderna någonsin kommer i den här filmen, utan att de ens fattar det.

Sedan går ju heller inte biljakten av för hackor även om det inte är någonting vi önskar att du ska hamna i på din semester.

Om din ambition är att följa i bluesbrödernas spår så är det hög tid att hitta den där gamla blåvita polisbilen på någon auktion. Om nu Volvo kan fylla skorna på denna klassiska polisbil. Tvivlar.


3. Fear and Loathing in Las Vegas

Foto: CANAL PLUS

Ta droger och köra bil är ingenting vi förespråkar. Ändå är denna droginducerade biltripp något du inte kan missa. För den här kultrullen rymmer onekligen såväl bil som en rejäl tripp.

Johnny Depp och Benicio del Toro går konstant överhöga i den mest skruvat psykedeliska film som någonsin filmats mellan Los Angeles och Las Vegas. Åtminstone av det material som har nått fram till bioduken, då mycket nog har stannat i Vegas, som sig bör.

Och det här är ingen familjeutflykt med snorklar och badmadrasser, som i "Vi hade i alla fall tur med vädret". Nej, nej. Det här är raka vägen åt andra hållet. I stället för badgrejer packar journalisten Raoul Duke and hans advokat Gonzo ner allehanda droger och alkohol i bagageluckan på sin röda Chevrolet cab och ger sig ut i öknen, där man absolut inte stannar:
"We can't stop here. This is bat country", som Duke med paranoia i blicken torrt konstaterar, bakom sina gultonade 70-talsbågar.

Bland snedtändningar, hallucinationer, LSD och idel paranoia så kokar faktiskt den här högt bisarra upplevelsen ner till något konkret - nämligen en färdväg på Google för de som vill ge sig ut på samma roadtrip som Gonzo och Duke:
"Every now and then when your life gets complicated and the weasels start closing in, the only cure is to load up on heinous chemicals and then drive like a bastard from Hollywood to Las Vegas".

Ja, utan drogerna då.


2. Ett päron till farsa

Foto: / KANAL 5

Vi har redan träffat två pappor bakom ratten. Här kommer den tredje. Roadmovie-pappan vill så väl men lyckas ändå styra ut på alla de möjliga avvägar med egentligen en enda slutdestination - ett nervsammanbrott.

"Ett päron till farsa" är egentligen den amerikanska "Vi hade i alla fall tur med vädret" - och märk väl hela tre år efter att vi gjorde själva originalet i Sverige.

I bruklig ordning sitter denna familjefader på förarsätet. Denna gång heter han Clark Griswold och kör sin gigantiska familjevagn - en Ford family truckster - från Chicago till nöjesparken Walley World på västkusten. På resan råkar förstås familjen ut för de typiska väghinder som bara en klassisk familjebilfilm har. Förutom galna släktingar så råkar de också dra en hund till döds bakom bilen, något som tack och lov aldrig skulle kunna platsa i en familjekomedi i dag.

Annars är liknelserna slående - tonårsdottern, den yngre sonen och så frun som försöker rodda och stå ut i allt elände. I baksätet sitter också som sig bör en tredje generation, här i form av tant Edna, vars hund just blivit ihjälkörd av en ouppmärksam Clark Griswold.

I den här filmen överlever dessvärre inte heller den äldre representanten - det här är alltså en sån där typisk familjefilm som kör runt ett lik under roadtripen. Det har hänt förr och det kommer att hända igen.


1. Easy Rider

Om du föredrar att göra den där roadtripen på två hjul finns det bara en film som kan ge dig den där speciella känslan - Easy Rider. Den har i år 50 år på nacken men är lika tidlös och oskuldsfull som när den kom. Och faktum är att ingen roadmovie på ett halvt sekel har kunnat bräcka den.

Kanske är det för att Peter Fonda (Captain America) och Dennis Hopper (Billy) fångar den där efterlängtade friheten som bara en motorcykel och en asfalterad väg under den kan skapa. Möjligtvis att den amerikanska södern lägger på ett extra filter till upplevelsen och också tidseran den kör runt i.

Captain America och Billy gnider in den amerikanska friheten i fördömande förbipasserandes ögon på sin rutt till festivalen Mardi Gras i New Orleans. Längs vägen ansluter advokaten George (Jack Nicholson), som hjälper våra mc-hjältar ur ett småstadshäkte dit de förpassats till under färden.

Den här roadtripen går bekymmerslöst fram längs motorvägarna i södra Kalifornen, genom Death Valley och på den klassiska Route 66, som lockat många mc-ekipage genom åren. Filmen skapade nämligen en vallfärd av bikerfrälsta till såväl Route 66 som till New Orleans, och gissar att även den klassiska kyrkogårdsscenen samlat diverse besökare vid aktuell gravsten genom åren.

Så är du "born to be wild" - ladda upp med ett stycke filmnostalgi och börja planera mc-färden. Tar du dig inte till Route 66 så har vi ju fantastiska sommarvägar också i Sverige.