Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 jul 2019 15:00

Här är elbilen som ska sätta fart på omställningen

VISBY. Volkswagens chef Sten Forsberg tror att Sverige blir ett föregångsland vad gäller omställningen till elbilar och laddhybrider.

– Om inte Volkswagen i Sverige 2025 säljer 80-90 procent laddbara bilar blir jag väldigt förvånad, säger Forsberg efter dagarna i Almedalen.

Volkswagen lanserar i september det som kallats folkelbilen, ID.3. Men redan i dag har 30 000 kunder i Europa gjort en intresseanmälan om att få köpa bilen. Det är med ID. 3 i spetsen som den stora omställningen från bensin- och dieselbilar till elbilar är tänkt att ske. Volkswagens chef i Sverige, Sten Forsberg, märker av ett allt större intresse från kunderna.

– I måndags avslöjade vi priserna på vår nya laddhybrid Passat GTE och vi har redan 1 000 orders. Sverige är också ett av de länder som har störst andel av de 30 000 som vill köpa en I.D 3, säger Sten Forsberg.

Hur många bilar tror du att ni får till Sverige när bilen börjar levereras nästa sommar?

– Det är vi, Norge, Tyskland och Holland som kommer att gå först här men Sverige är absolut i topp vad gäller tilldelning av bilar. Vi kommer att se stora volymer av laddbara bilar i Sverige redan nästa år.

Varför tror du att intresset är så stort i Sverige?

– Vi har en bra laddinfrastruktur, som byggs ut hela tiden, och vi har en väldigt ren elproduktion. Förutsättningarna är väldigt bra för att Sverige ska gå i täten.

Bilbranschen pratar som helhet av 20 procent elbilar, som mest, 2025. Men du tror att det kan gå snabbare än så i Sverige?

– Ja, jag tror att VW i Sverige kommer att gå över 50 procent laddbara bilar inom ett par år och säljer vi inte 80-90 procent laddbara bilar 2025 blir jag väldigt förvånad. Då är merparten elbilar med laddhybrider som komplement.

LÄS MER: Därför passar elbilen bäst på landsbygden 

Vill att en minister får hela ansvaret

Under dagarna i Almedalen upprepade Sten Forsberg vid ett flertal seminarier en önskan om samordning från regeringen sida för att klara av omställningen till fler laddbara bilar.

– Jag tror att det behövs en minister som får ansvaret och håller ihop allt för det är väldigt komplext. Lägg till det Northvolts etablering av en batterifabrik i Skellefteå och brytning av mineraler. Statsministern borde gå ut och visa att det är i den här riktningen vi ska gå.

I Almedalen visade Kia, Mercedes, Volvo, BMW, Nissan, Renault, BMW med flera laddbara bilar.

– Hela branschen pratar nu om elektrifiering och det är ett stort intresse från samhället i stort. Det har varit väldigt tydligt här i Almedalen, säger Sten Forsberg.