Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 26 apr 2017 14:02

Här är bilen tjuvarna helst ger sig på

Foto: LOGOFF

Förra året skedde en dramatisk ökning av bildelsstölder. Tyvärr visar statistik från Larmtjänst att stölderna ligger kvar på en hög nivå även i år. BMW är överlägset värst drabbade märket.

Stölderna av bildelar ökade dramatiskt under 2016 och antalet stölder fortsätter att ligga högt även under 2017. Under första kvartalet i år har larmtjänst fått in rapporter om 1 071 bildelsstölder. tjuvarna är framförallt intresserade av navigationsenheter, airbags och xenonstrålkastare.

-    Vi hade en dramatisk ökning av antalet bildelsstölder under första kvartalet 2016 och för 2017 ligger vi kvar på samma nivåer, säger utredare Torbjörn Serrander, på Larmtjänst.

Skadekostnaderna för perioden har redan uppgått till drygt 64 miljoner kronor och detta gäller enbart för de tre utvalda komponenterna navigationsenheter, airbags och xenonljus.

Stockholm hårdast drabbat

Mest drabbade av stölderna är Stockholms län där det inträffat 534 stöldtillfällen under perioden. 

- Stockholms län fortsätter att dominera antalet stölder, men vi kan ändå se en minskning av stölderna i Stockholmsområdet jämfört med 2016. Detta kan förklaras med ett framgångsrikt arbete av Polisen i Stockholm för att motverka dessa stölder, säger Torbjörn Serrander.

Andra drabbade län är Skåne med 198 stöldtillfällen och Västra Götaland med 159 stölder.

Tjuvarna fokuserar främst på BMW

BMW, Mercedes, Volvo och Volkswagen fortsätter vara de mest stöldutsatta fabrikaten.
BMW har drabbats av 611 stöldtillfällen, Mercedes av 81 stöldtillfällen, Volvo av 91 stöldtillfällen och VW av 137 stöldtillfällen. Ett fabrikat vars stölder börjat öka är Audi som drabbats av 46 stöldtillfällen vilket kan jämföras med 2016 då fabrikatet totalt under året drabbades av 64 stölder.

LÄS MER: BMW-ägare drabbade flera gånger