Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 6 jul 2018 16:00

Här är bilarna unga kunder helst köper – och undviker

Mercedes går hem hos de äldre, här en Mercedes C-klass.

Mercedes går hem hos de äldre, här en Mercedes C-klass.

1/2

Foto: MERCEDES

Men ungdomarna gillar Audi, här en A4.

Men ungdomarna gillar Audi, här en A4.

2/2

Foto: AUDI

Audi är den största vattendelaren – det tyska märket går hem hos unga men inte bland äldre. 

Men hos både gamla och unga ligger Volvo i topp, både när man får välja sin drömbil och vilken bil man skulle rekommendera någon att köpa.

Det visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Blocket.

De flesta har nog en egen uppfattning om vilka bilar som är gubbiga och vilka som är ungdomliga. Men när svenska folket själva får berätta om sin inställning till olika bilmärken finns det en stor skillnad mellan olika åldrar.

På frågan ”Vilket märke kommer din drömbil ifrån?” svarar hela 13 procent i åldersgruppen 18-34 att drömbilen är en Audi. Samma siffra för de som är över 55 är 3 procent. Bland svenska folket i stort är Audi fjärde populärast som drömbil, men för de som är mellan 18 och 34 är den faktiskt populärast av alla.

Vad väljer då de unga bort för bilmärken? Jo, franskt går inte hem hos de som är 34 eller yngre. Både Citroën och Renault är mindre populära bland dem än genomsnittet. Även Skoda och Hyundai står lägre i kurs hos yngre bilister.

LÄS MER: Så olika väljer män och kvinnor när de köper bil

Gamla gillar Mercedes men inte Audi och Tesla

Då till frågan om vad som är det gubbigaste bilmärket. Undersökningen visar att Mercedes är märket som gamla gillar mest jämfört med unga. Mer än dubbelt så många i åldersgruppen 55+ har en Mercedes som drömbil, jämfört med de som är under 55. Förutom Audi väljer den äldre delen av befolkningen även bort Tesla.

Det finns några andra skillnader mellan olika målgrupper som går att se i undersökningen. Bland annat människor som bor på landsbygden Volvo extra mycket, medan de dissar BMW, VW och Ford. Och höginkomsttagare (de som tjänar över 700 000 kronor om året) gillar BMW och har en drömbil i högre utsträckning än resten av svenska folket.

LÄS MER: Så väljer svenskarna familjebil – Volvo i topp