Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 2 jan 2019 12:20

Här är bilarna som säljer bäst i Sverige

Volvo V/S90 är Sveriges mest sålda bil.

Volvo V/S90 är Sveriges mest sålda bil.

1/2

På andra plats hamnar Volkswagen.

På andra plats hamnar Volkswagen.

2/2

Foto: Volkswagen

Biltillverkarna fick en riktigt bra start på 2018. Sedan satte en tuffare mätmetod för utsläpp och den nya fordonsskatten käppar i hjulen. 

Men när årets nyregistreringar summeras är det fortfarande samma två märken som har ett fast grepp om den svenska försäljningstoppen. 

När branschorganisationen Bil Sweden summerar 2018 räknar de till 353 666 nyregistrerade personbilar. 

Försäljningen har bara varit högre två år tidigare. Men efter den 1 juli, då den nya fordonsskatten trädde i kraft, mattades efterfrågan av rejält. Anledningen är att det så kallade bonus-malus-systemet straffar många populära bensin- och dieselbilar, medan köpare av miljövänligare alternativ får bonus. 

– Många passade på att köpa och registrera så kallade malusbilar innan den 1 juli för att undvika den kraftiga höjningen av fordonsskatten, som bonus-malus-systemet innebär. Följdeffekten blev kraftigt minskade registreringar av både personbilar och lätta lastbilar under andra halvåret, säger Anders Norén, teknisk chef på Bil Sweden.

LÄS MER: Bäst 2018 – här är bilarna som fick högst getingbetyg 

Nya mätmetoden ställde till det

En annan faktor som försvårade situationen för bilhandlarna under hösten var införandet av den nya, tuffare mätmetoden för utsläpp, som kallas WLTP. 

– För personbilarnas del förstärktes nedgången under hösten av förlängda leveranstider för vissa modeller som en följd av brist på testkapacitet i Europa för att få nya bilmodeller godkända enligt den nya testmetoden WLTP, som infördes 1 september. Effekterna av både Bonus-malus och WLTP har successivt klingat av och kommer fortsätta att göra så in på 2019, säger Anders Norén.

LÄS MER: Sämst 2018 – här är bilarna som fick lägst getingbetyg 

Laddbara bilarna ökar

Prognosen för 2019 blir en fortsatt vikande försäljning. Bil Sweden uppskattar att svenskarna kommer att köpa 335 000 bilar i år. Samtidigt väntas andelen laddbara fordon öka. 

– Vår prognos är att andelen laddbara bilar kommer att öka till 13 procent under 2019. De flesta laddbara bilar är fortfarande laddhybrider men andelen rena elbilar ökar. Ökat modellutbud och ökad produktionskapacitet hos tillverkarna ligger bakom ökningen. Drygt tio nya laddbara bilmodeller kommer att lanseras under 2019, säger Anders Norén.