Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 20 jun 2019 19:00

Här är bedragarnas knep för att komma över din husbil

Försäkringsbolaget If listar bedragarnas främsta knep och flaggar för att du ska vara extra vaksam när du säljer din husbil privat.

Försäkringsbolaget If listar bedragarnas främsta knep och flaggar för att du ska vara extra vaksam när du säljer din husbil privat.

Foto: Pressbild

Att köpa en husbil är en dyr affär, som ofta landar på belopp från 500 000 kronor och uppåt. Det känner förstås bedragare till som lockas av de stora pengarna. Nu varnar försäkringsbolaget If för deras vanligaste knep.

Stöld och bedrägerier gällande husbilar ökade förra året. Efterlysningarna ökade till 53 stycken från att under 2017 ligga på 28, enligt branschorganisationen Larmtjänst.

Försäkringsbolaget If flaggar nu för att du ska vara extra vaksam när du säljer din husbil privat. Under de senaste åren har bedragare använt sig av flera olika sätt att lura privatpersoner som har lagt ut säljannonser.

Försäkringsbolagets motorexpert Johan Granholm listar tre vanliga situationer där säljare blivit förda bakom ljuset:

1. Provföraren som aldrig kommer tillbaka

Ett knep är att en potentiell köpare vill provköra husbilen varvid säljaren lämnar över nyckeln. Ett annat vanligt sätt är att säljaren åker med, men att denne under färden luras ut av bedragaren för att exempelvis titta till något utvärtes på husbilen.

Det vanliga scenariot här är att bedragaren kör iväg och senare fraktar ut husbilen från Sverige, för att sälja den utomlands.

– Det är därför klokt att inte släppa iväg någon att provköra husbilen själv. Var alltid med under körningen och lämna aldrig bilen så länge nycklarna är i tändningslåset, säger Johan Granholm.

2. Falska bilförmedlare

Säljare som lagt ut en annons på exempelvis Blocket kan bli lurade genom falska bilförmedlare. De ringer upp säljaren och säger att de har en köpare till husbilen. Ofta är offren här äldre personer som bor utanför storstäderna.

– Förmedlarna är vältaliga och mycket förtroendeingivande. De förmår ägaren att föra över registreringshandlingarna och upprättar ett kontrakt om när pengarna ska komma in. Det ser seriöst och lagligt ut, men säljaren ser aldrig susen av några pengar, säger Johan Granholm.

Därför är det mycket viktigt att man gör en grundlig bakgrundskontroll av de förmedlare som ringer. Frågor man ska ställa sig är:

Har de varit verksamma länge? 

Har de lokaler? 

Kan man få tag på referenser? 

Vad man också kan ha i åtanke är att vissa bedragare registrerar namn som liknar seriösa bilförmedlare. Därför bör säljare aldrig lämna över husbilen innan denne fått full betalning för den, vilket en seriös förmedlare ska kunna ordna.

3. Banköverföringar som inte går fram

Ett annat knep som bedragarna använder sig av är att visa säljaren en banköverföring. Detta gör att säljaren skriver över ägarbeviset och ger nycklarna till bedragaren, som därefter stoppar betalningen innan några pengar förs över.

Transportstyrelsens app gör det också enkelt att ordna ett ägarbyte på plats. Om bedragaren får en glimt på ägarbeviset så räcker det för att få tillgång till den kod som behövs. De kan också byta ägare flera gånger för att göra det svårt att spåra dem.

– Acceptera endast att göra upp en affär på banken eller genom att ta emot en postväxel. Vid billigare bilar, upp till 150 000 kronor, går det att använda Swish som ett alternativ, men bank eller postväxel är att rekommendera, säger Johan Granholm.

Försäkringen täcker inte bedrägeri

Det är också svårt för den person som drabbas av ett bedrägeri att få vare sig försäkringspengar eller husbilen tillbaka. Den ordinarie bilförsäkringen gäller bara stöld och inte bedrägeri, vilket är fallet när man frivilligt skriver över husbilen eller lämnar ifrån sig nyckeln.

– För att få någon kompensation krävs då att bedragaren blir dömd och kan betala tillbaka, men chansen är tyvärr ganska liten. För en vanlig privatperson kan det innebära en ekonomisk katastrof att bli lurad, säger Johan Granholm.