Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 11 dec 2018 15:46

Här är bästa boxen för hemmaladdning av bilen

Att ladda sin elbil eller hybrid hemma har blivit allt mer populärt och nödvändigt i takt med att försäljningen av laddbara bilar ökar.

När den tyska organisationen ADAC genomför ett stort test är Defas box från ABL bäst.

Samtidigt avråder de från två brandfarliga modeller. 

Att ladda sin elbil eller hybrid snabbt och säkert är viktigt. Nu har den tyska bilorganisationen ADAC genomfört ett större test av olika laddboxar. Boxarna delades in i tre grupper, upp till mellan 3,7 och 4,6 kW, 11 kW och 22 kW. Hur stor effekt boxen har påverkar hur snabbt bilen laddas.

Boxen från den tyska tillverkaren ABL vann 11 kW-klassen och fick också bästa betyget av alla. Boxen säljs i Sverige av Defa.

– Testet utnämnde oss som vinnare och säkerhetsaspekten lyftes av ADAC som ett område där vi var överlägsna, säger Ståle Kvitle, vice president DEFA E-mobility och Lighting, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här är de 10 bästa elbilarna 

Två boxar brandfarliga

Sex boxar i testet fick betyget ”väldigt bra” eller bra” och tre stycken blev godkända. Tre stycken blir underkända, och ADAC varnar särskilt för två med stora säkerhetsbrister. 

De billigare modellerna från tyska Annies-Carpars och Franz Röcker, som går att beställa på nätet, har båda ett livsfarligt fel som gör att de inte slås av vid ett felmeddelande. Det gör att de i stället riskerar att börja brinna.  

LÄS MER: Så väljer du rätt laddbox till din elbil och laddhybrid

 

Laddboxen ABL eMH1 vinner ADAC:s test.

Foto: Defa

Testade säkerhet och funktion

ADAC testade de tolv laddboxarnas funktionalitet, säkerhet, dokumentation, testcertifikat, varningsfunktioner och installationsanvisningar. ADAC bedömde också det gick att säkerställa en korrekt installation och hur boxen var att installera.

En säker och bra installation är viktig för att det inte ska bli problem med husets övriga elsystem. I ett speciellt säkerhetsprov testades hur bra boxen kommunicerade med bilen, de olika skyddsfunktionerna samt hur bra externa skyddsanordningarna specificerats.

ADAC beskrev vinnaren som säker, pålitlig och väldigt lätt att använda. ADAC konstaterade också att en box på 11 kW är bra anpassad för flera olika bilar.