Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 6 maj 2018 17:00

Här är årets bästa miljöbil: ”Bra miljöval och bra pris”

Nissan Leaf avgår med segern.

Nissan Leaf avgår med segern.

1/6

Foto: NISSAN

Det är en av de elbilar som är populärast i Sverige.

Det är en av de elbilar som är populärast i Sverige.

2/6

Foto: NISSAN

Renautl Zoe plockar hem andraplatsen för privatbilar och tredjeplatsen för tjänstebilar.

Renautl Zoe plockar hem andraplatsen för privatbilar och tredjeplatsen för tjänstebilar.

3/6

Foto: Renault

Tesla Model S är den näst bästa tjänstebilen, enligt testet.

Tesla Model S är den näst bästa tjänstebilen, enligt testet.

4/6

Foto: TESLA

Toyota Prius är den enda laddhybriden på topp tre.

Toyota Prius är den enda laddhybriden på topp tre.

5/6

Foto: DAVID JAKOBSSON

Hyundai Ioniq Electric placerar sig på tredje plats som privatbil.

Hyundai Ioniq Electric placerar sig på tredje plats som privatbil.

6/6

Foto: HYUNDAI

Varje år väljer organisationen Gröna Bilister årets bästa miljöbil. I år var 40 el-, vätgas-, laddhybrid-, fordonsgas- och etanolbilar nominerade och Nissan Leaf avgick med segern.

”Den kan parkera själv och delvis vara självkörande på landsväg. Bra miljöval, bra pris och mycket teknikdriv” skriver juryn i sin motivering.

Priset delas ut i två kategorier, en för privatbilister med normal ekonomi och en för tjänstebilar. Överlägsen vinnaren i båda kategorierna blev Nissan Leaf. Hela motiveringen lyder så här:

”Nissan Leaf vinner en överlägsen dubbelseger: bästa bil för såväl privatbilister som företag. Nissan Leaf är världens mest sålda elbil i ny tappning med längre räckvidd (37 mil), högre aktiv säkerhet, låg energiförbrukning, attraktiv prislapp och generösa garantier. Nissan erbjuder dessutom privatleasing och det går att använda bilen för att lagra el, förutsatt att en anpassad laddstolpe används. Nissan Leaf kan även parkera själv och kan delvis vara självkörande på landsväg om föraren så önskar. Bra miljöval, bra pris och mycket teknikdriv. Detta är förklaringen till den överlägsna segern i båda klasserna, vilket borgar för fortsatt framgång”.

LÄS MER: Gröna Bilister varnar för biodiesel

El-, gas- hybrid- och etanolbilar

Kraven för att få bli nominerad är att bilen ska vara fossiloberoende, bränslesnåla och säkra. De har sedan bedömts efter samma kategorier som bilarna i Car of the Year, alltså design, komfort, säkerhet, ekonomi, funktionalitet, väghållning, miljö, körglädje, pris och prestation.

Totalt nominerades sju elbilar, två vätgasbilar, tretton laddhybrider, sjutton fordonsgasbilar och en etanolbil. Topplistan domineras helt av elbilar, men Gröna Bilister poängterar att det inte betyder att framtiden för miljöbilarna bara är el.

– Hur bra elbilarna än är och kan bli så räcker inte en ensidig satsning på el för att vi ska nå transportsektorns klimatmål för år 2030. Vi måste också ge biogasen en skjuts framåt och få etanolen att resa sig ur askan som fågel Fenix. Förnybar diesel, förnybar bensin och vätgas kan också komma att spela en viktig roll i omställningsarbetet, säger Per Östborn, projektledare för tävlingen.

Värt att lägga till är att den enda bilmodell som säljs på den svenska marknaden och går att köra på etanol, VW Golf Multifuel, fick sjutton poäng och därmed hamnade precis utanför prispallen bland privatbilar.

– Tyvärr kommer VW att sluta tillverka Golf i etanolversion, den går bara att beställa fram till sommaren. Vi hoppas att VW och andra tillverkare återkommer med nya etanolmodeller, vi har inte råd att slarva bort den fantastiska infrastrukturen för E85 med över 1 700 tankställen. Rätt tillverkad har etanolen mycket låg klimatpåverkan, säger Per Östborn

Den stora vinnaren Nissan Leaf får fem av fem i Euro NCAP:s säkerhetstest och säljs i Sverige med priser från 344 900 kronor.

LÄS MER: ”Miljöbästa Bil 2017” – här är vinnarna