Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 8 aug 2019 13:00

Han gjorde sin DeLorean till en radiostyrd bil

1/6

Foto: BJORN HARMS

2/6

Foto: BJORN HARMS

3/6

Foto: BJORN HARMS

4/6

Foto: BJORN HARMS

5/6

Foto: BJORN HARMS

6/6

Foto: BJORN HARMS

Tillbaka till Framtiden-fantaster – titta hit! DeLorean blev en av de mest kända filmbilarna genom tiderna efter sitt framträdande 1985 i science ficton-rullen. Mängder av replikas av bilen har gjort sedan dess – men undra om inte den här är den mest speciella av dem alla. 

Bjorn Harms, en kreativ mekaniker från Nederländerna och ett av världens alla Back to the Future-fans, presenterade nyligen sitt senaste projekt.

Han har återskapat Marty McFly's DeLorean i klassikern från 1985. Och inte på vilket sätt som helst. Den är faktiskt helt och hållet radiostyrd – och kontrollen ser precis ut som den Doc Brown använde för att styra bilen i Tillbaka till Framtiden, med samma funktioner. 

LÄS MER: Världens mest kända bil säljs på exklusiv auktion

Laglig att köra radiostyrd på vägarna

En stoppknapp aktiverar bilens säkerhetssystem och får den att stanna. En av de stora utmaningarna var att få styrningen att fungera smidigt. Bjorn Harms fick byta ut styraxeln och byta ut den mot en som tillhör en Opel Corsa. 

Precis som originalbilen har den en 2,8 liters V6-motor och med 130 hästkrafter, men topphastigheten har sänkts till dryga 160 km/h. Otroligt nog är bilen fortfarande laglig att köra på vägarna, till och med när den radiostyrs. 

Harms har tidigare gjort en radiostyrd Corvette, men erkänner att den här bilen får mer uppmärksamhet på gatorna än det tidigare projektet.