Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 8 jan 2019 16:44

Geely skjuter på lansering av laddbar skåpbil

Allt om Bilars spionfotograf har lyckats fånga modellen på bild när den testas.

Allt om Bilars spionfotograf har lyckats fånga modellen på bild när den testas.

Foto: ANDREAS MAU CARPIX

En skåpbil baserad på Londons taxibilar och med laddhybriddrivlina.

Så hade Geely tänkt att utveckla sitt modellprogram för märket LEVC.

Men nu har Geely tänkt om skjuter upp lanseringen i ett drygt år.

Det mesta av utvecklingsarbetet var klart och Geelys bilmärke LEVC – som bygger de nya taxibilarna som kör runt i London och flera storstäder – skulle lansera en mindre skåpbil.

Skålbilen – som skulle ta en last på ett ton – byggdes på samma plattform som taxibilarna och med en hybriddrivlina. Men nu har Geely tänkt om. De nya planerna för LEVC-skåpbilen är att den ska byggas i nära samarbete med Geelys kinesiska transportbilssektion. Anledningen är att bilen bör passa den kinesiska marknaden lite bättre och för att Geely räknar med tuffare konkurrens.

Ford visade en laddbar skåpbil redan förra året och den modellen ska lanseras under 2019. PSA-gruppen är snart klara med utvecklingen av sin hybriddrivlina och den ska monteras i både person- och transportbilar.

LÄS MER: Ford först med laddbar skåpbil – vi har kört den 

Byggs i Storbritannien

LEVC:s skåpbil ska byggas i Storbritannien men troligen har den osäkra situationen runt brexit-uppgörelsen gjort att Geely också säkrat produktion i något annat land.

I Kina har Geely företaget GVC som utvecklar och säljer transportbilar under namnet Yuan Cheng Auto. LEVC kommer att utveckla den nya skåpbilen tillsammans med GVC för Kina och Europa.

LECV hade planerat att bygga cirka 2 500 skåpbilar per år i sin fabrik i Coventry. LEVC-skåpbilen hade precis som taxibilen flera komponenter från Volvo XC90 och det är troligt att även den nya skåpbilen kommer att plocka delar från Geelys och Volvos bilar och hybrider.