Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 12 sep 2017 14:13

Gamla Volvo XC90 säkraste bilen på svenska vägar

Förra generationen av Volvo XC90.

Förra generationen av Volvo XC90.

Foto: DAVID JAKOBSSON

Förra generationen av Volvos suv XC90.

Där har ni den överlägset säkraste bilen på de svenska vägarna.

Det visar färsk statistik från försäkringsbolaget Folksam.

Folksam har sedan 1994 samlat på sig information om trafikolyckor på svenska vägar. Statistiken omfattar dels dödsolyckor men också allvarliga skador och skador som leder till bestående men och invaliditet. 

Folksam använder statistik och rapporter från polisen samt från akutsjukvården och sammanställer allt till en lista över de allra säkraste bilarna. Folksam bedömer medelbilen och anger sedan i steg och procent hur mycket säkrare eller mindre säker en specifik bilmodell är.

I årets statistik fick Volvos förra generation av suven XC90 allra bäst betyg. I XC90 är det hela 61 procents större chans att klara sig undan allvarliga följder jämfört med medelbilen.

– På topplistan över de bästa bilarna hittar vi många bilar från Sverige och Tyskland, Volvo har med många olika modeller, säger Folksams forskningschef Anders Kullgren.

LÄS MER: Dåligt betyg för Kia i nya krocktester 

Tätt bakom Volvo XC90

Bakom XC90 var det ett hopp ner till 50-procentsnivån där flera bilar delade på andraplatsen.

– En tydlig trend är att bilarna blir mycket bättre år för år. Ser vi på dödsolyckorna är det en 80-procentig nedgång sedan 1980-talet. Små bilar från tidigt 1980-tal ska man undvika helt enkelt.

Även de allvarliga skadorna har minskat betydligt och risken har halverats jämfört med 1980-talet.

– Vi ska också komma ihåg att vi bara tittar på olyckor. Bilbranschen satsar i dag mycket på att förebygga olyckor och vi ser att andelen bilar med autobroms, filkörningsövervakare och autobroms i höga farter ökar stadigt. Svenska bilköpare prioriterar säkerheten när de väljer en ny bil, säger Kullgren.

LÄS MER: Nya Volvo XC40 bromsar själv även bakåt 

Finns mer att göra

Enligt Folksam och Kullgren finns det ändå potential att förbättra statistiken ytterligare.

– Småbilar har svårt att nå den allra säkraste nivån och vi ser gärna att minibussarna får en högre säkerhetsnivå. Tittar vi på vilka skador personerna får så har minskningen stagnerat för till exempel huvudskador och skador på ben och nacke. Här finns det ännu mer att göra.

Topplistan innehåller allt fler bilmodeller och det blir fler och fler modeller som är 40 procent eller mer säkrare än medelbilen.

– Att Volvo XC90 sticker i väg och är 61 procent säkrare än medelbilen är väldigt bra, säger Anders Kullgren.