Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 17 sep 2019 17:00

Förslaget: Fängelse om du överger husdjuret i bilen

Enligt ett lagförslag i Australien kan man dömas till tre års fängelse om man lämnar hunden i en varm bil.

Enligt ett lagförslag i Australien kan man dömas till tre års fängelse om man lämnar hunden i en varm bil.

Foto: SHUTTERSTOCK

Enligt ett nytt lagförslag från delstatsregeringen i Queensland, Australien, kan man dömas upp till tre års fängelse och maximalt få 1,6 miljoner kronor i böter om man lämnar en hund i en varm bil och den tar skada.

– Det kan resultera i extrema förhållanden för djuret under en kort period, säger Mark Furner, delstatens landsbygdsminister. 

Det nya lagförslaget innebär att personer i den australiska delstaten Queensland som lämnar en hund i en varm bil riskerar få fängelse och och flera miljoner kronor i böter om ändringarna godkänns. Det skriver The Canberra Times

Delstatsregeringen vill att personer ska kunna bli åtalade för djurplågeri i fall där djur påverkas eller skadas, eller inte levt upp till sina åtaganden för djuret, även i de fall där husdjuret inte har påverkats. Det ska bli lättare att åtala individer som ignorerat uppmaningarna om att inte lämna ett djur i en varm bil säger delstatens landsbygdsminister Mark Furner.

Fängelse i upp till tre år

– Alla borde göra sitt bästa för att inse vad som är det bästa för ett djur, speciellt i en bil som är låst, eller med fönstren delvis nedfällda, säger Mark Furner och fortsätter:

– Det kan resultera i extrema förhållanden för djuret under en kort period.

Ett tillägg i djurskyddslagen kommer uttryckligen nämna hanteringen av ett djur när det transporteras i ett fordon.

Om ett djur påverkas eller skadas när det har lämnats kvar i en varm bil riskerar en person att maximalt dömas till 1,6 miljoner kronor i böter, samt till tre års fängelse. Även om djuret inte påverkas kan man dömas till drygt 265 000 kronor i böter och ett års fängelse.