Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 2 mar 2018 13:00

Försäljningen av dieselbilar minskar drastiskt

Volvo V90/S90 var den modell som sålde bästa under februari. 2 940 exemplar, varav 77 procent var med dieselmotor.

Volvo V90/S90 var den modell som sålde bästa under februari. 2 940 exemplar, varav 77 procent var med dieselmotor.

1/3

Foto: VOLVO

Volkswagen Passat GTE toppar listan över sålda supermiljöbilar i februari.

Volkswagen Passat GTE toppar listan över sålda supermiljöbilar i februari.

2/3

Foto: VOLKSWAGEN

Andra plats på listan över sålda supermiljöbilar tas av Mitsubishi Outlander PHEV,

Andra plats på listan över sålda supermiljöbilar tas av Mitsubishi Outlander PHEV,

3/3

Foto: MITSUBISHI

Försäljningssiffrorna för februari talar sitt tydliga språk – det säljs allt färre dieselbilar. Från 67 procent 2012 till 43 procent nu.

Och tappet från samma månad i fjol är hela tio procent.

– Ett ökat attraktivt produktutbud av både bensinbilar, elbilar, laddhybrider och elhybrider har bidragit, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman.

Volvo är glödhett just nu. Globalt ökade försäljningen under de två första månaderna med 17,2 procent samtidigt som nya XC40 började nå kunderna. Och sett enbart till februari så var den globala försäljningsökningen 12,1 procent.

I Sverige i februari var den klart mest säljande bilmodellen – i konkurrens med alla andra märken, alltså – Volvo V90/S90. Med 2 940 i kolumnen för sålda exemplar slår den tvåan rejält – V60/S60 såldes i 1 545 exemplar.

Men totalt sett backade den svenska nybilsförsäljningen en aning.

– Registreringarna av nya personbilar minskade med 1,9 procent i februari. Även om det var en nedgång, så var februari en mycket bra bilmånad, den tredje bästa februari någonsin för nya bilar. Bil Swedens prognos för helåret är en nedgång från 379 000 nya bilar ifjol till 360 000 bilar i år, säger företagets vd Mattias Bergman.

LÄS ÄVEN: Dieselförbudet det största hotet mot svenska bilägare 

Dieselbilarnas försäljning backar rejält

Det mest anmärkningsvärda är annars nedgången för dieselbilarna.

– Andelen dieselbilar av de totala nyregistreringarna var 43,8 procent i februari jämfört med 53,5 procent i februari förra året. Dieselandelen har successivt sjunkit varje år sedan toppåret 2012 då andelen var uppe i 67 procent. Ett ökat attraktivt produktutbud av både bensinbilar, elbilar, laddhybrider och elhybrider har bidragit till att dieselandelen minskat, säger Mattias Bergman.

Om dieselbilarna backar så är det alltså tvärtom för supermiljöbilarna, där siffrorna badar i solsken.

– Nyregistreringarna av supermiljöbilar, dvs elbilar och laddhybrider, fortsätter att öka. I februari var uppgången 58 procent. Andelen supermiljöbilar av de totala nybilsregistreringarna var 6,6 procent i februari i år jämfört med 4,1 procent februari förra året. Vår prognos är att andelen supermiljöbilar för hela innevarande år kommer att uppgå till 9,4 procent, kommenterar Mattias Bergman.

LÄS ÄVEN: Ja till dieselförbud i 18 tyska städer 

”Fler laddbara bilar innebär lägre utsläpp”

Och han är inte alls negativt inställd till omställningen.

– Det är en glädjande utveckling när allt fler laddbara bilar kommer ut på marknaden och ersätter äldre bilar med sämre miljöprestanda. Det innebär lägre utsläpp av både koldioxid och andra utsläpp från den svenska bilparken, säger han

Antalet nyregistreringar av miljöbilar under februari uppgick till 4 620 och miljöbilsandelen till 17 procent, enligt den skärpta miljöbilsdefinition som gäller från 1 januari 2013. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 18,2 procent.

 

LÄS ÄVEN: En hetsjakt på dieselbilar vinner ingen på