Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 sep 2018 13:39

Ford hotar sluta tillverka Mondeo, Galaxy och S-Max

1/3

2/3

3/3

Foto: DAVID JAKOBSSON

De populära familjebilarna Ford Galaxy och Ford S-Max och Sverigefavoriten Ford Mondeo hotas med nedläggning.

Ford behöver spara pengar efter en tung inledning på 2018 i Europa och målsättningen är att ett sparpaket ska plocka bort 24 000 arbetstillfällen.

Det är den brittiska tidningen Sunday Times som avslöjar Fords kommande och omfattande sparpaket. Ford förlorade hela 73 miljoner dollar bara under april, maj och juni efter en svag efterfrågan på dieselbilar i Europa. Även den pågående brexit-förhandlingen påverkar Fords verksamhet i Europa. 

Analytiker på finansbolaget Morgan Stanley beräknar att Ford kommer att behöva plocka bort hela 12 procent av sin totala arbetsstyrka på 202 000 personer och att flertalet av tjänsterna kommer att försvinna från verksamheten i Europa.

LÄS MER: Hemliga nya Porschen fångad på bild 

Mondeo i farozonen

Sparpaketet kommer då att omfatta administration, tillverkning och försäljning. Enligt tidigare avslöjade planer ska Ford satsa mer på suvar och därmed är i första hand produktionen av familjebilarna S-Max och Galaxy i fara. Men enligt uppgifterna är även tillverkningen av den tidigare så populära modellen Mondeo hotad.

Ford har inlett ett strategiskt samarbete med Volkswagen vilket kan leda till att de plockar flera modeller från VW:s program och därmed kunna minska utvecklingskostnaden rejält.

I förra veckan meddelade Ford att de inte kommer att importera en ny suv som tillverkats i Kina som en följd av president Donald Trumps pågående handelskonflikt med Kina. Med höga tullar på bilar från Kina är det en dålig affär att bygga bilar där för att sälja dem i USA.