Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 15 sep 2019 13:30

Ford: 2022 är brytpunkten för när elbilen tar över

Foto: SHUTTERSTOCK

2024 ska Ford lansera 17 elektrifierade modeller, biltillverkaren från USA tror att redan om två år kommer det säljas fler elbilar än fordon med förbränningsmotorer – i alla fall för Fords del. 

Brytpunkten när elektrifierade bilar säljer mer än de med förbränningsmotor kommer 2022. Ja, för Fords del i alla fall – på den europeiska marknaden. Under Frankfurtsalongen presenterades den senaste bilen i Fords elfamilj: fullsmetade Puma Titanium X (bild ovan) – dock ”endast” som mildhybrid. En laddhybrid är att vänta med tanke på att  Kuga kommer med tekniken nästa år.

Åtta elektrifierade modeller ska Ford lanseras i år och 2024 ska antalet vara upp i 17. Det låter måhända imponerande men Ford ligger inte direkt i framkant på området med rena elbilar. Av dessa 17 är nämligen sju mildhybrider, två hybrider, fyra laddhybrider och förvisso fyra helt eldrivna elbilar men bara en är presenterad: skåpbilen Transit som kommer 2021.

Någon renodlad personelbil har man ännu inte i saluhallarna, först ut blir Mustang Mach-E nästa år, en suv med en räckvidd på 60 mil. Elbilen för folket kommer senare, en modell som ska bygga på Volkswagens MEB-plattform, precis som nyligen avtäckta Volkswagen ID.3. Senare kommer även ytterligare en eldriven personbil med nytt modellnamn.

Är Ford sena på tåget? 

Huruvida Ford är sena på tåget eller inte valt sida, som många andra tillverkare gör, när det gäller elektrifiering har ingenjörschefen Joerg Beyer svaret på.

– Det finns ingen lösning typ ”one-size-fits-all” när det kommer till elektrifiering. Alla kunders omständigheter och resvanor är olika. Vår idé är att para rätt teknik till rätt fordonstyp och därmed göra det så enkelt och tillfredsställande som möjligt för våra kunder att köra elektrifierat, menar han.

Härnäst väntar Ford Explorer som laddhybrid till den svenska marknaden.