Flesta svenskar oroliga när de köper begagnade bilar

Majoriteten av svenskarna är oroliga när de köper begbilar.
Foto: Fotolia

Mer än hälften av svenskarna är oroliga när de de köper en begagnad bil. 

Oavsett om de köper av privathandlare eller traditionella bilförsäljare känner de en oro över att bli lurade, visar en ny Sifo-undersökning beställd av bilauktionssajten Kvdbil. 

– Det finns en oro och den är befogad, säger Benny Karlsson, marknadschef hos företaget.

Att köpa bil kan vara en knepig djungel att navigera sig igenom. 

Oavsett om du köper från privata säljare på Blocket och Tradera eller från traditionella bilförsäljare så finns det inte sällan en oro över att bli lurad. 

En ny undersökning från Sifo – som beställts av bilauktionssajten Kvdbil – visar att mer än hälften av svenskarna är oroliga när de köper en begagnad bil.

LÄS MER: Varning – 10 begagnade bilar du inte bör köpa på Blocket

Flesta svenskar oroliga när de köper begagnad bil

I undersökningen svarade elva procent att de är "väldigt oroliga" och 43 procent att de är "ganska oroliga". Endast fyra procent svarade att de inte "är oroliga alls". 

– Det finns en oro och den är befogad. Dagligen kan vi läsa om människor som har blivit lurade när de ska köpa en bil, säger Benny Karlsson, marknadschef på Kvdbil.    

– Ett varningstecken är när den som säljer inte kan eller vill redovisa information kring bilens historik såsom servicebok, kvitton eller besiktningsprotokoll, fortsätter han. 

Endast fyra procent litar på privata säljare, medan motsvarande siffra för traditionella bilförsäljare är nio procent. 

LÄS MER: 10 bra begagnade bilar – smarta köp

Kvinnor oroligare än män

Samma undersökning visar att kvinnor oftast är oroligare än män. 

13 procent av kvinnorna svarade att de är "väldigt oroliga" när de ska köpa begagnad bil, jämfört med nio procent av männen. 

46 procent av kvinnorna svarade att de är "ganska oroande". Motsvarande siffra för männen är 40 procent.

– Det är viktigt att försöka få så mycket information som möjligt om bilen innan affären men det kan i många fall vara svårt. Då kan ett oberoende test och en bilgaranti göra din bilaffär tryggare liksom att ta reda på vad bilen är värd innan du köper den, säger Benny Karlsson.

Annons:
Annons: