Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 okt 2017 00:11

Fler snabbladdare ska få fart på nya Nissan Leaf

Foto: NISSAN DIESEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Fler ska kunna ladda.

Då hoppas Nissan att fler också ska välja elbilen.

När Nissan visade nya elbilen Leaf i Oslo avslöjade de också en utbyggnad av sina egna snabbladdare.

20 procent fler snabbladdare. Det ska få fart på försäljningen av nya Nissan Leaf. Den nya elbilen börjar säljas i Sverige nästa år och har en räckvidd på 37,8 mil enligt den gamla körcykeln NEDC. Det är drygt 12 mil mer än dagens version.

– Vi ligger minst tio år före närmaste konkurrent, skröt Nissans ordförande i Europa, Paul Willcox, inför journalister på ett stort event i Oslo.

För att Nissan ska fortsätta att dominera – Nissan var tvåa efter koncernsyskonet Zoe i försäljningen förra året – ska Nissan redan om ett drygt år visa en Leaf med ännu längre räckvidd.

Börjar med begränsad upplaga

Nissan väljer att premiärlansera en begränsad upplaga av Leaf 2.Zero. Förutom eldriften har 2.Zero också Nissans allra första version av ProPilot, tekniken för självkörande. De första köparna ska få sina bilar redan i januari 2018.

I början på nästa år ska Nissan börja sälja en laddare som laddar batteriet på nya Leaf på bara 5,5 timmar. I dag tar det cirka 16 timmar att ladda Leafs 40 kW-batteri med ett vanlig 3 kW-uttag och sex timmar med Nissans hemmaladdare.

Nissan ska också erbjuda en 22 kW-laddare till företag och bilpooler. Där kan en Leaf laddas fullt på bara två timmar. Men även privatkunder ska kunna köpa den här laddaren av Nissan.

Ska sälja 100 000 hemmabatterier

För att klara längre distanser med bilen behövs snabbladdare och där ska Nissan investera för att bygga ut sitt nät i Europa med ytterligare cirka 1 000 laddstationer. I Oslo visade Nissan också sin xStorage, ett slags hemmabatteri som kan användas för att ladda sin elbil och även lagra energi, egentillverkad eller sådan som köpts när elen varit billig. 

Enligt Nissan ska de som har xStorage också kunna sälja tillbaka el till elnätet. Till och med mars 2018 planerar Nissan att sälja hela 100 000 xStorage i Europa under de kommande tre åren.