Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 11 dec 2017 16:59

Filmerna visar att det giftfria limmet håller

Foto: SVEN-ERIK JOHANSSON

Norge har haft sin egen limskandal med samma ingredienser som i Sverige.

Men när Glasbranschföreningen i Norge använde ett blufftest i Sverige slutade det med rättegång och att föreningen löstes upp.

– Det är märkligt att det inte hänt mer i Sverige, säger norske Hans-Petter Halvorsen som har bevis för att de giftfria limmen håller.

Vi har i flera artiklar berättat om hur bil- och bilglasbranschen på olika sätt stoppar de giftfria MS-limmen och i stället ensidigt förordar lim som innehåller farliga isocyanater.

Hans-Petter Halvorsen känner igen problemet efter att en motsvarande skandal hamnade i rättegång. I dag använder flera verkstäder MS-lim i Norge.

– Vi har sålt MS-lim i 25 år och vi har inte haft en enda incident där några vindrutor har lossnat. Limmen säljs och används i många länder i EU.

I Sverige hävdar Volvo att det bara är deras eget lim – eller motsvarande PU-lim – som är tillräckligt bra. Men enligt Hans-Petter Halvorsen är det enligt EU:s konkurrenslagstiftning Volvo som måste bevisa att ett konkurrerande lim inte håller måttet.

– Det är så kallad omvänd bevisföring som krävs enligt EU:s lagstiftning. Volvo måste kunna visa att ett visst lim inte håller måttet. Vi har aldrig fått se en enda dokumentation på att MS-lim inte klarar kraven.

LÄS MER: Därför tillåts inte de giftfria limmen i Sverige 

Test med krasch i mur visar att limmet håller

När Glasbranschföreningarna i Sverige, Norge och Danmark försökte bevisa att MS-lim inte håller fast vindrutan på bilen lika bra som ett PU-lim genomfördes ett test i Sverige. Testet genomfördes i samarbete med försäkringsbolaget Folksam och testet visade häpnadsväckande saker.

– Jag har bildbevis på att testet riggades och det använde vi som bevis i tvisten med Glasbranschföreningen. Det slutade med att vi fick rätt. I en förlikning fick vi 300 000 kronor och föreningen lovade att aldrig mer använda testet i Sverige eller hänvisa till det. Efter förlikningen upplöstes föreningen helt. Jag har bilder som visar hur fusket gick till.

– Här i Norge hade Glasbranschföreningen haft ett horn i sidan på oss länge eftersom vi sålt lim och utbildat vanliga bilverkstäder att byta vindrutor. Därmed minskade marknadsandelen för glasbranschens medlemmar. Vi har lärt 500 bilverkstäder att byta en vindruta med MS-lim. 

LÄS MER: Lars blev sjuk – men det giftfria limmet stoppades 

Stora avtal med limtillverkare

Hans-Petter Halvorsen lät göra ett exakt likadant test och analyserade också bilder på testet i Sverige. 

– Vårt test visar att inget händer alls med vindrutan, såklart. Vi har tester där en bil kör i 50 km/tim mot en mur. Och rutan sitter kvar. Vi har säkert sålt 30-35 000 limpatroner per år och inget har hänt med vindrutorna.

– Vår viktigaste dokumentation är ändå att vi sålt lim i 25 år och inte haft en enda incident.

Varför tror du att det fortfarande hänvisas till testet och att det bara är PU-limmer, med isocyanater, som anses vara de som fungerar?

– Det finns stora avtal mellan tillverkare och bilindustrin. Resten kan man bara spekulera om.