Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 10 sep 2019 09:57

Fick bilen stulen – kan krävas på 400 000 kronor

Foto: SHUTTERSTOCK

Efter att ha lånat till sin Mercedes till en kompis upptäckte Thomaz Höggquist att fordonet blivit såld till en person i Tyskland, trots att det var en leasingbil. 

Nu kan han tvingas betala tillbaka 400 000 kronor tillbaka till leasingföretaget. 

I början av november förra året lånade Thomaz Högguist ut sin Mercedes till en kompis som han känt i över fem år. Men när han ville ha tillbaka bilen anade han oråd rapporterar P4 Örebro.

Han kunde se via bilens GPS att fordonet fanns i ett bostadsområde utanför Stuttgart. Även om bilen var leasad och saknade registreringsbevis såldes bilen vidare av mannen som är en känd bedragare. Bilen är registrerad på en ny ägare, trots att detta enligt Transportstyrelsen ska vara omöjligt eftersom brukaren inte är ägaren till fordonet.

Mannen som lånade Tomaz bil förekommer i flera bedrägerifall där personer förlorat både pengar och bilar.

– Det här var en person som jag hade känt i över fem år och som aldrig uppvisat något kriminellt beteende, säger Tomas till P4 Örebro. 

Nu kan Thomaz tvingas betala tillbaka restvärdet på 393 000 kronor till bilfirman för bilen som han leasade, om bilen inte lämnas tillbaka inom två år. Detta trots att han gjorde en polisanmälan så fort han insåg att bilen var stulen. Han tycker att han varken får någon hjälp av polisen eller leasingföretaget. Anmälan rubriceras som olovligt förfogande då han först hade lånat ut bilen.