Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 27 okt 2018 18:21

FBI granskar Tesla – Musk kan ha ljugit om resultatet

Elon Musk, vd för elbilstillverkaren Tesla.

Elon Musk, vd för elbilstillverkaren Tesla.

1/2

Foto: EVAN VUCCI

FBI granskar Tesla och Elon Musk. Misstanken är att det skett försök att påverka företagets aktiekurs genom felaktiga tillverkningsrapporter.

FBI granskar Tesla och Elon Musk. Misstanken är att det skett försök att påverka företagets aktiekurs genom felaktiga tillverkningsrapporter.

2/2

USA:s federala polis utreder nu om Tesla och Elon Musk försökt påverka elbilstillverkarens aktiekurs genom att kommunicera tillverkningssiffror som var högre än den verkliga produktionen.

Flera tidigare anställda hos Tesla har hörts av FBI, enligt Wall Street Journal.

Det verkar aldrig sluta storma kring Elon Musk och Tesla. Nu kommer Wall Street Journal med uppgifter att elbilstillverkaren granskas av FBI.

Det finns misstanke att Musk och Tesla försökt påverka företagets aktiekurs genom att kommunicera ut tillverkningssiffror som, det senare visat sig, inte stämt överens med den verkliga produktionen.

Det gäller Tesla välkända mål på 5 000 bilar (Model 3) per vecka. Detta mål har kommunicerats ut tydligt, men hela tiden skjutits fram. Under 2017 tillverkade företaget 2 700 exemplar av modellen, 793 i veckan under slutet av det året. Först i somras berättade Elon Musk att målet på 5 000 bilar/vecka var uppnått.

LÄS ÄVEN: Tesla gör vinst för första gången – aktien rusade 

FBI har hört flera tidigare anställda hos Tesla

Det låter kanske inte så illa, att dra till med en för hög siffra, men allt ett börsnoterat företag och dess vd kommunicerar ut är faktorer som kan potentiellt kan påverka en aktiekurs. I det här fallet att investerare trodde att målen var nära att nås.

Tesla kommentar det hela så här i Wall Street Journal:

”Det tog oss sex månader längre tid än vi hade förväntat oss att uppnå 5 000 fordon i veckan.”

Tesla uppgav även att företaget inte mottagit någon stämning eller vittnesmålsbegäran från det amerikanska justitiedepartementet – men att det har mottagit en frivillig begäran av dokument från myndigheten tidigare i år. Det gällde då produktionsprognoser för Model 3 och Tesla kommenterar att bolaget samarbetade kring den frågan.

Flera tidigare Teslaanställda har hörts av FBI de senaste veckorna, enligt Wall Street Journal.

LÄS ÄVEN: Tesla Model 3 säkraste bilen som testats hittills