Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 jan 2018 12:59

Farliga vinterdäck på hemtjänstens bilar

Hemtjänsten i Bollnäs kommun fick bilar utrustade med hårt kritiserade vinterdäck.

Hemtjänsten i Bollnäs kommun fick bilar utrustade med hårt kritiserade vinterdäck.

1/3

Foto: Facebook/Privat

Jan Lahenkorva (S).

Jan Lahenkorva (S).

2/3

Foto: Socialdemokraterna Bollnäs

Daniel Didricksson (L).

Daniel Didricksson (L).

3/3

Foto: Liberalerna Bollnäs.

Fem av hemtjänstens bilar var utrustade med hårt kritiserade dubbdäck. 

Efter kritik från Jan Lahenkorva (S) i kommunfullmäktige väljer Bollnäs kommun att byta ut däcken. 

– På något sätt har de här fem bilarna slunkit med i beställningen, säger Daniel Didricksson (L), ordförande i teknik- och fritidsnämnden. 

Det var strax före nyår som Jan Lahenkorva (S), som sitter i kommunfullmäktige, på sin Facebook uppmärksammade att hemtjänsten i Bollnäs kommun har bilar som är utrustade med dubbdäck av märket Kumho Wintercraft Ice Wi31. 

Vinterdäcken i fråga har kritiserats i flera tester. I Teknikens värld stora genomgång av vinterdäck fick den näst sämst betyg och i Aftonbladet fick den minus-betyg. 

"Dubbarna gör ingen nytta, körningen blir nervös och greppet på is är närmast obefintligt. Man sladdar i väg när som helst och utan förvarning. Samma sak på snö", stod det i Aftonbladets test.


LÄS MER: Svenskar vill behålla sina dubbdäck

Bollnäs kommun använder kritiserade vinterdäck

Jan Lahenkorva krävde att kommunen åtgärdar problemet och byter ut vad som enligt honom är undermåliga vinterdäck. 

– Bilarna är utrustade med fyrhjulsdrift just av anledningen att man ska kunna ta sig fram på dåliga vägar och då borde däcken vara av samma standard, säger han. 

Jan Lahenkorva menar att hemtjänsten som jobbar dygnet runt och året om behöver ha "bästa förutsättningar för att nå fram till de äldre som nyttjar hemtjänsten". Han frågar sig ifall lågt pris är högre prioriterat än trafiksäkerhet och hemtjänstpersonalens arbetsmiljö. 

– Bor man någon annanstans där det inte är lika mycket snö och is på vägarna så kanske de här däcken fungerar. Men bor man i Bollnäs där det är rätt mycket snö och har varit väldigt halt under vissa perioder så är det inte bra däck, säger han. 


LÄS MER: Däckbyte – få koll på datumen och reglerna

Svaret: Kommunen  byter ut däcken

Och kritiken får nu gehör. 

Daniel Didricksson (L), ordförande i i teknik- och fritidsnämnden, säger att kommunen ska byta ut de kritiserade däcken. 

– Vi ska göra det så snart som möjligt. Det sker säkert inom en vecka, säger han. 

Enligt Daniel Didricksson har kommunen cirka 200 bilar, varav fem Opel-bilar ska ha varit utrustade med vinterdäcken Kumho Wintercraft Ice Wi31 när de levererades. 

– Man har utgått från att det har varit likartade däck som det är på de övriga bilarna som levererats med Continental- och Good Year-däck. I avtalet har det varit specificerat att det ska vara vinterdäck med dubbar och då har de här däcken på något sätt slunkit med i beställningen. 

– Vi har inte monterat däcken själva, utan de har levererats tillsammans med bilarna. Så nästa gång får vi kontrollera däcken när de levereras. fortsätter han.