Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens BMW började brinna på motorvägen

BMW ska återkalla 35 000 dieselbilar i Sverige. 

Anledningen är att flera av märkets fordon plötsligt börjat brinna under färd. 

Men familjen Olsson fick ingen varning innan deras nästan nya kombi slukades av lågor. 

– Verkstaden frågade ”har du inte fått någon kallelse?”. Då sa jag att bilen brann upp i går, säger Leif Olsson. 

Familjen Olsson skulle ta sig hem till Saltsjöbaden efter ett släktkalas på Visingsö när bilen plötsligt slutade svara på gas. Någon mil norr om Norrköping tvingades pappa Leif, 54, styra in till vägrenen. 

– Vi låg i ungefär 120 knyck när den plötsligt tappade kraften. Vi lyckades rulla in mot räcket och sen började det ryka under motorhuven. Jag märkte att det tilltog, så jag tänkte att ”vi måste ur bilen nu”, säger Leif Olsson. 

Från diket vid sidan av vägen kunde familjen sedan se hur deras BMW 530d från 2014 fattade eld. Lågorna spred sig snabbt från motorrummet till kupén, och när räddningstjänsten kom till platsen var bilen bortom räddning. 

– Allt gick på någon minut, sen brann det som bara den. Min 9-åriga dotter blev chockad och väldigt ledsen, säger Leif Olsson. 

Det började med att familjen Olssons BMW började ryka.
Foto: PRIVAT
Räddningstjänsten var snabbt på plats för att släcka lågorna.
Foto: PRIVAT
Men bilen gick inte att rädda.
Foto: PRVAT

LÄS MER: BMW återkallar 35 000 svenska bilar efter bränder 

Många svenskar måste in på verkstad

Familjen Olsson är inte ensamma om att drabbas. 

För två veckor sedan skrev vi om familjen Löfgren från Trollhättan, som var med om en liknande upplevelse i början av september. En dryg månad tidigare tvingades Slemaine Daher sparka upp dörren för att ta sig ur sin brinnande BMW på E6 norr om Kungälv. Dessförinnan fattade familjen Anderssons bil eld under en omkörning på samma väg. 

BMW känner till problemet och har utökat sin ursprungliga återkallelse från 480 000 till 1,6 miljoner dieselbilar världen över. 

35 000 av dem finns i Sverige, och kunderna ska kallas via brev. Men trots att det gått flera veckor sedan märket bestämde sig för att kontrollera fler fordon har inte alla berörda kunder blivit kontaktade. 

BMW: ”Har du inte fått någon kallelse?”

Leif Olsson fick höra talas om BMW:s brandproblem först efter den dramatiska händelsen på motorvägen. 

När han ringde upp sin märkesverkstad dagen därpå för att fråga om återkallelsen fick han ett oväntat svar. Det visade sig att familjen borde ha blivit uppmanad att ta in sin bil för kontroll.

– Jag uppgav mitt registreringsnummer och personen i andra änden svarade: ”det finns en åtgärd på din bil, vi ska fixa det”. Jag undrade när det skulle ske, och verkstaden frågade ”har du inte fått någon kallelse?”. Då sa jag att bilen brann upp i går, berättar Leif Olsson och fortsätter:

– Det var synd, för det hade ju kunnat undvikas. Jag har inte fått något brev, och andra jag känner som äger BMW-bilar har inte hört talas om det här.

LÄS MER: Hans bil började brinna – när han satt fast på insidan  

BMW saknar delar – kontaktar inte ägarna

BMW svarar inte på när alla berörda kunder kommer att ha fått en kallelse. Inte heller vilket ansvar företaget bär om fler bilar hinner brinna upp innan ägarna får veta att de hör till gruppen som ska uppsöka verkstad. 

Anledningen till att märket släpar efter med kallelserna är, enligt BMW, att de saknar komponenter för att åtgärda fordonen. På frågan om huruvida de inte ändå borde kontakta ägarna genast, och upplysa dem om riskerna, får vi inget svar. 

På mejl skriver Peter Maier, informationschef för BMW Group i Sverige:
”I rådande stund har vi brist på reservdelar. I takt med att beståndet av reservdelar ökar, kommer vi fortlöpande att kontakta ägare av bilar som omfattas av den tekniska kampanjen för kontroll och eventuell åtgärd.”

LÄS MER: Familjens ilska mot BMW – efter bilbranden på E6 

Många populära BMW-modeller berörs

Anledningen till motorbränderna är att det utvecklas för hög värme i den så kallade EGR-modulen, ett kylarsystem som återcirkulerar avgaser. I den höga temperaturen riskerar sotavlagringar som omger komponenten att bilda glödande partiklar, vilket i sin tur smälter ett insugsrör. Därifrån sprider sig sedan elden. 

Problemet finns hos flera av BMW:s allra populäraste modeller. Det handlar om 3-serien, 5-serien, 6-serien, 7-serien samt suvarna i X-serien. 

Annons:
Annons: