Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 dec 2019 16:56

Familjen bestals på barnsjukhusets parkering

Tjuvar stal hela bromsoket på Peter Eriksen och Caroline Jane Barthelsons bil.

Tjuvar stal hela bromsoket på Peter Eriksen och Caroline Jane Barthelsons bil.

1/2

Foto: PETER ERIKSEN

Familjen Eriksen Barthelson bor sedan 10 veckor tillbaka på Ronald McDonald hus med sin hjärtsjuke son Tim, 1 år.

Familjen Eriksen Barthelson bor sedan 10 veckor tillbaka på Ronald McDonald hus med sin hjärtsjuke son Tim, 1 år.

2/2

Foto: PETER ERIKSEN

Familjen Eriksen Barthelsons bil blev av med ett helt bromsok på parkeringen intill Ronald McDonald hus där de befinner sig med sin hjärtsjuke son.

– Man blir så förbannad! Vi är helt beroende av bilen, säger Peter Eriksen.

På Ronald McDonald hus i Göteborg bor familjer från hela landet vars barn har remitterats till intilliggande Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Peter Eriksen och Caroline Jane Barthelson från Gävle har befunnit sig där i 10 veckor med sin hjärtsjuke son som väntar på en transplantation.

– Vi vet inte hur länge vi blir kvar, det kan komma ett nytt hjärta i morgon eller om ett år, berättar Peter Eriksen när Expressen ringer upp.

Lille Tim fyllde 1 år dagen innan stölden. Här är han på sitt rum på Ronald McDonald hus tillsammans med pappa Peter Eriksen.

Foto: PRIVAT

Tvingades ta tid från sjuke sonen

Det var en morgon i förra veckan som Peter gick ut till parkeringen för att titta till parkeringsbiljetten i bilen. Kvällen innan hade han varit ute och gjort ärenden.

 – Jag såg direkt att bilen stod konstigt, upphissad på något sätt. Min första tanke var att någon hade försökt stjäla däcken men blivit avbruten och sedan bara lämnat bilen så där.

Peter visste att han hade en domkraft i bagageluckan och gick tillbaka in till Ronald McDonald hus för att höra med personalen om det fanns ett fälgkors att låna. När han kom ut till bilen igen såg han vidden av händelsen.

 – Då upptäckte jag att hela bromsoket var borta! I stället för att spendera tid med vår son som har det kämpigt fick jag börja ringa runt till polis, försäkringsbolag och bärgare.

”En vanlig dussinbil”

Den fräcka stölden drabbade familjen hårt.

Foto: PETER ERIKSEN

Personalen på Ronald McDonald hus hade aldrig varit med om någonting liknande och Peter har sina egna teorier om varför just deras bil blev måltavla.

– Det är en Volkswagen Passat TDI från 2009, en vanlig dussinbil. Men bromsoket är elektriskt och hjulet saknade hjullås. Värdet är cirka 5 500 kronor. Min gissning är att tjuvarna såg en bil med exakt det de var ute efter, och det råkade vara vår.

Peter skrev i samband med upptäckten ett inlägg på Facebook: 

https://www.facebook.com/peter.eriksen.353/posts/10157179500843743

Extra bevakning sätts in

Det anmärkningsvärda menar familjen, som inte har någon koppling till Göteborg sedan tidigare, är att någon haft mage att gå in på en parkering intill ett sjukhus där svårt sjuka barn bor med sina familjer. 

Peter och Caroline måste ha bilen för att kunna hämta och lämna syskon, göra vardagliga sysslor och resa mellan Ronald McDonald hus och hemmet i Gävle.

– Man blir så förbannad! Vi är helt beroende av bilen och kommer att vara oroliga hela tiden vi är kvar nu för att någonting liknande ska hända igen. Vi väljer att berätta om det för att vi vill att de som gjort det ska förstå hur det drabbat oss, säger Peter.

Att ersätta bromsoket har gått på 17 000 kronor och täckts av försäkringar. Ronald McDonald hus har samtidigt meddelat att de  nu kommer sätta in extra bevakning på parkeringsplatsen.