Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 apr 2018 13:36

Exporten av begagnade bilar från Sverige ökar kraftigt

Foto: TOMAS LEPRINCE / KVP

Utskeppningen av begagnade bilar ökar.

Enligt ny statistik från bilvärderingssiten Bilpriser.se har försäljningen av bilar till utlandet ökat med 145 procent sedan 2014.

– Svenska begagnade bilar står sig bra internationellt mycket på grund av försvagningen av svenska kronan, som sedan 2014 gått ned med cirka 15 procent mot Euron, säger Henrik Littorin, vd på Bilpriser.se.

Begagnade bilar från Sverige är populära. Enligt ny statistik från bilvärderingssajten Bilpriser.se ökade exporten av äldre med 44 procent under 2017. Försäljningen utomlands har ökat med 145 procent sedan 2014.

Framför allt är det bensinbilar som säljs utomlands men de senaste åren har det skett ett skifte från bensin- till dieselbilar. Antalet dieselbilar på export ökade med 63 procent från 2016 till 2017 och i år står dessa för 47 procent av alla begagnade bilar som sålts på export.

LÄS MER: Nya bilar 2018 – hela listan 

Volvo, VW och Audi är populära

– Svenska begagnade bilar står sig bra internationellt mycket på grund av försvagningen av svenska kronan. Det gör bilarna prisvärda för utländska köpare som använder euron som valuta. En annan faktor är internetmognaden som förändrat sättet att köpa begagnade bilar, kommenterar Henrik Littorin, vd på Bilpriser.se.

Populäraste bilmärken bland köparna utomlands är Volvo men även Volkswagen, Audi, Renault och Skoda har ökade markant förra året. Däremot har intresset för bilar från Toyota avtagit.

– Efterfrågan är särskilt hög bland transportbilar och premiumvarumärken. Framförallt finns köparna i länder i Öst- och Centraleuropa, kommenterar Henrik Littorin.