Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Exklusiva supersportbilar på auktion i Genève i höst

Några av världens mest kända supersportbilar går under klubban. Här hittar du klassiska märken som Ferrari, Lamborghini och Koenigsegg. Men om du är sugen måste du ha några miljoner på banken. 

Det är inte varje dag några av världens mest exklusiva supersportbilar går på auktion, men så är fallet i Genève den 29 september i år. Auktionen, som anordnas av Bonhams på ett före detta kloster från 1100-talet, förväntas inbringa ett värde motsvarande över 120 miljoner kronor.

Till de exklusiva bilar som ska gå under klubban hör en Koenigsegg One:1, en av endast sex exemplar i världen. Modellen, som presenterades 2014, har hela 1 362 hästkrafter (1001 kW) och en toppfart på över 450 km/h (0–400 km/h ska gå på 20 sekunder). Just detta exemplar har inte ens gått över 60 mil sedan ny, och uppskattas ha ett värde på mellan 17 och 22 miljoner kronor.

LÄS MER: Exklusiv Ferrarimodell auktioneras ut i USA 

LaFerrari för 30 miljoner

Lite vanligare (nåja) är den Lamborghini Veneno Roadster som också ska säljas. Av denna finns nio exemplar i världen (hela 50% fler än Koenigsegg One:1), men trots detta värderas bilen högre. Nypriset var motsvarande 33 miljoner kronor, men detta exemplar – lackerat i två toner av vitt (solid vit och gräddfärgad), och med endast 325 km på mätaren – förväntas nu gå för mellan 49 och 59 miljoner kronor.

Utöver dessa båda säljs även en LaFerrari, som gått 100 mil och värderas till mellan 25 och 30 miljoner kronor, en McLaren P1 med samma miltal och ett värde på mellan 14 och 17 miljoner kronor och en Aston Martin One-77 värderad till mellan 12 och 17 miljoner kronor. Alla dessa är också gjorda i begränsade serier, men i jämförelse är de rena dussinbilar – Aston Martin One-77 är tillverkad i just 77 exemplar, McLaren P1 i 375 dito och LaFerrari i över 500 exemplar.

LÄS ÄVEN: Unik Porsche-limousin väntas starta ett budkrig 

Samlingen beslagtogs efter utredning om pengatvätt

Tycker du dessa summor pengar ändå känns lite väl saftiga – oroa dig inte. I auktionen ingår nämligen även en Bugatti Veyron med knappt 500 mil på mätaren. Det uppskattade priset för denna är bara runt sex–åtta miljoner.

Vem har då ägt dessa bilar fram tills nu, undrar du kanske? Jo, supersportbilarna har tidigare ägts av Teodoro Nguema Obiang Mangue, vicepresident i afrikanska diktaturen Ekvatorialguinea och tillika son till Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, president i samma land. Efter en internationell utredning om pengatvätt och ekonomisk brottslighet beslagtogs dock samlingen, och nu har domstol beslutat att de ska säljas av, till förmån för biståndsprogram riktade till just Ekvatorialguinea.

Totalt ingår 25 bilar i auktionen. Bonhams har inte gått ut med detaljer om samtliga, men säger att den – utöver nämnda vagnar – även innefattar exemplar från Mercedes-Maybach, Bentley, Maserati och Porsche.

Annons:
Annons: