Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 20 jan 2017 10:58

Enklare att hyra bil utomlands

Tydligare regler och priser ska hjälpa dem som hyr bil i EU.

Tydligare regler och priser ska hjälpa dem som hyr bil i EU.

Foto: Minemero / GETTY IMAGES ISTOCK UNRELEASED

Ska du hyra bil utomlands?

Då kan du se fram emot enklare regler efter ett beslut i EU.

Bland annat ska det bli tydligare priser och bättre villkor.

Många konsumenter inom EU har klagat på villkoren för att hyra bil.

Förra året rapporterade över 2000 konsumeter i Europa problem med hyrbilsavtalet. De nationella konsumentorganisationerna har tillsammans med EU förhandlat med de fem ledande hyrbilsföretagen Avis, Europcar, Enterprise, Hertz och Six för att få till regler och avtal som överensstämmer bättre med EU:s konsumentlagar. Och nu har det arbetet lett fram till de här förbättringarna:

Transparent bränslepolicy. Konsumenterna kommer alltid att ges möjlighet att hämta ut och lämna tillbaka bilen med full tank.

Det totala bokningspriset inkluderar alla oundvikliga kostnader. Till exempel kommer kostnaden för vinterdäck att inkluderas i totalpriset när dessa är obligatoriska enligt lag i vissa uthyrningsländer.

Viktigaste uthyrningsvillkoren ska vara tydliga och lättförståeliga. Konsumenterna kommer att få tydlig information om de viktigaste avtalsvillkoren för uthyrningen (körsträckan som ingår, bränslepolicy, avbokningsregler, depositionskrav med mera).

Information om självrisk och tilläggsförsäkringar ska vara tydlig. Konsumenterna kommer att få priset specificerat avseende tillvalen, framför allt gällande självriskreduceringar som begränsar självrisken när skada inträffar. Innan konsumenten köper en tilläggsförsäkring så ska denne få tydlig information om vad som täcks av försäkringen i baspriset.

Tydliga rutiner för fordonsbesiktning. Konsumenterna kommer innan betalning genomförs tillhandahållas en förklaring och bevis för eventuella skador.

Rättvis skaderegleringsprocess. Konsumenterna ska ges chansen att ifrågasätta eventuella skador innan betalning genomförs.

”Garanterar rättvis behandling”

– I dag är en stor dag för europeiska konsumenter. Vi har arbetat hårt tillsammans med biluthyrningsföretagen för att garantera att människor i hela EU kan hyra en bil och behandlas rättvist oavsett var i EU de hyr bilen.

Jag tackar de nationella konsumentmyndigheterna för deras utmärkta arbete och biluthyrningsföretagen för deras samarbete.Konsumenter över hela Europa kan nu använda sig av sina rättigheter och vara bättre skyddade, säger EU-kommissionären Věra Jourová i ett pressmeddelande.

Den europeiska branschorganisationen Leaseurope ska också fortsätta att ta fram åtgärder för att utveckla biluthyrningsbranschen.

EU kommer också att hålla ögonen på andra aktörer i hyrbilsbranschen och se till att de följer samma regelverk.

Antalet klagomål på hyrbilsavtal fördubblades mellan åren 2010 och 2016 villket var mer än genomsnittet av antalet klagomål från konsumenter till EU-myndigheten.