Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 2 aug 2019 13:30

En av tre mc-förare behöver byta hjälm

Foto: SHUTTERSTOCK

Hjälmar har en begränsad livstid, något som inte alla verkar ha koll på. En undersökning gjord av Svedea visar att närmare 30 procent av alla tillfrågade mc-förare har en hjälm som är äldre än fyra år – vilket kan vara farligt.

Vistas i trafik kan vara livsfarligt om vi inte ser till att skydda oss rätt. Våra bilar är utrustade med säkerhetsbälten, krockkuddar och vissa även med avståndssensorer. 

Svårare är det att skydda en motorcyklist. Hjälmen är deras främsta garanti. Trots det ses många slarva med den.

– En mc-hjälm är det viktigaste skyddet för hojåkare. Men den är också en färskvara som påverkas av olika faktorer som sol, tid, fukt och stötar. Har hjälmen utsatts för ett islag i samband med en olyckshändelse bör den bytas direkt, säger Stefan Karlsson, produktchef för mc-försäkring på Svedea.

LÄS MER: Fyrhjuling: Här är regler och risker du behöver ha koll på 

Bekvämlighet och säkerhet blandas ihop

Det finns ett stort problem med att folk misstar bekvämlighet med säkerhet. Precis som med skor så formar sig hjälmen efter huvudet med åren. Den sitter mindre tajt och upplevs skönare att ha på sig. Men vad det innebär är att inredningen tryckts ihop och utrymmet som upplevs bekvämt egentligen är mycket farligt ur skyddsperspektivet. 

– Om man ska köpa ny hjälm rekommenderar vi att man vänder sig till en välsorterad butik med möjlighet att prova sig fram bland olika modeller tills man hittar en som sitter riktigt bra. Köp inte en begagnad hjälm! Du vet aldrig vad den varit med om. Se till att hjälmen är märkt ECE 22:05 – det är beteckningen för de normer som gäller inom EU. Och kolla gärna hjälmens omdöme på Sharp innan du bestämmer dig, säger Stefan Karlsson.

LÄS ÄVEN: Mopedbilsolyckor ökar – allt fler personskador

En av tre har gammal hjälm

I undersökningen gjord av Svedea svarade nästan var tredje mc-förare att de använde en hjälm som var över fyra år gammal. 

Hjälmar med ytterskal av plats ska helst bytas ut vartannat år, medan hjälmar av glasfiber som ibland förstärkts med kompositmaterial kan hålla upp till fem år. Men helst ska byten ske oftare, för att ständigt hålla maximalt skydd.