Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 23 aug 2019 13:30

En Beach Buggy rattad av Steve McQueen på auktion

Superstjärnebilen från filmen The Thomas Crown Affair ska auktioneras ut.

Superstjärnebilen från filmen The Thomas Crown Affair ska auktioneras ut.

1/2

Foto: BONHAMS/MGM STUDIOS

2/2

Foto: MGM STUDIOS

Kanske har vi blivit lite Steve McQueen-galna här på redaktionen. Förra veckan berättade vi om Mustangen han rattade i filmen Bullitt som ska ut på auktion, och nu är det dags för nästa moviestar car – sandloppan från The Thomas Crown Affair.

Sommar, sol, stränder… och en häftig sandloppa, eller Beach Buggy, om du så vill att, att flänga omkring i. Just denna som auktionsfirman Bonhams sitter på är dessutom lite extra häftig då det är originalet, en Meyers Manx, som det handlar om. Dessutom är detta exemplar känt från filmduken – rattad av ingen mindre än Steve McQueen.

Filmen The Thomas Crown Affair, eller Äventyraren Thomas Crown som den svenska titeln lyder, hade premiär 1968 och i den kan man se Faye Dunaway i rollen som Vicki Anderson skjutsas runt av ”King of Cool” i bilen som nu söker ny ägare.

Inför filmen vände sig Steve McQueen till bilbyggarna Con-Ferr för att piffa till Bruce Meyers originalkonstruktion. Folkamotorn gav vika för en Chevrolet Corvair-sexa på 140 hästkrafter även om McQueen hade en Porsche-motor i tankarna vilket fick strykas på grund av stram budget. Fälgar från American Racing, integrerade strålkastare, lägre och rundad vindruta, stolar från Datsun 240Z samt Con-Ferr-emblem hörde till ändringarna.

LÄS MER: Mario Andrettis Lamborghini säljs i Fort Lauderdale

Annan rekvisita har nått rekordsummor på auktion

Bilen gick under namnet ”Queen Manx” och Bruce Meyer började efter filmen bygga replikor av bilen tillsammans med Con-Ferr.

Det är inte första gången som Bonhams säljer ting från The Thomas Crown Affair. Såväl den Rolls-Royce Silver Shadow som McQueen kör i filmen som de solglasögon av märket Persol (vad annars) har bar under inspelningen har man ropat ut tidigare.

Skyller du på att sommaren ändå snart är förbi så får du hitta en annan ursäkt för att inte lägga ett bud på bilen här. Den visas förvisso upp nu men klubban faller inte förrän Bonhams evenemang i Amelia Island i mars månad 2020. Någon prisbild nämns inte men såväl Rollsen som glasögonen ska ha nått rekordsummor.

https://www.youtube.com/watch?v=mfaJ-Nbbww4