Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 19 sep 2018 16:45

Elon Musk erkänner: Vi har problem med leveranserna

Elon Musk har svårt att leverera bilar till alla kunder.

Elon Musk har svårt att leverera bilar till alla kunder.

1/2

Foto: CHRIS CARLSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är den nya, billigare Model 3 som ska stå för de stora volymerna.

Det är den nya, billigare Model 3 som ska stå för de stora volymerna.

2/2

Foto: Tesla

Först var det stora problem med tillverkningen.

Och nu är det lika svårt med leveranserna.

Men Elon Musk lovar att åtgärda problemen.

Under två års tid har vi läst om Teslas stora problem med produktionen. Att gå från 5 000 tillverkade bilar till 500 000 och massproduktion har visat sig vara mycket svårare än Teslas vd Elon Musk kunnat tro.

Nu har det blivit mer fart i fabriken men då krånglar i stället leveranserna. När en Teslakund besviket påpekade att hennes Tesla dröjde och att leveransen skjutits upp fyra gånger.

Elon Musk svarade att Tesla ”gått från ett produktionshelvete till ett logistikhelvete”. Men enligt Musk var det mycket enklare att åtgärda logistikproblemen än problemen i tillverkningen och han räknade med en snabb förbättring.

LÄS MER: Här är de 10 bästa elbilarna 

Byggde 54 000 bilar

Under tre vårmånader byggde Tesla närmare 54 000 bilar och levererade drygt 40 000 av dem. 

Men pressen på Tesla ökar i takt med att konkurrerande bilmärken visar upp sina elbilar. Flera av dem har en räckvidd som kan matcha Tesla-bilarnas och även en liknande prislapp. Mercedes, Volkswagen, Audi och BMW har förberett sina fabriker för en storskalig produktion av elbilar och de har redan leveranskedjorna ordnade. 

När Mercedes visade sin nya elbil EQC i Stockholm visade de också en utbyggd bilfabrik i Bremen som ska kunna bygga 500 000 bilar per år med en produktion av elbilar och laddhybrider sida vid sida.

Enligt VW, Mercedes och BMW har de också säkrat tillgången på battericeller för den väntade produktionsökningen de kommande fem till tio åren.