Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 29 jan 2019 16:19

Elbilsutvecklaren köper in sig i Koenigsegg

Koenigseggs nya hybridmodell Regera.

Koenigseggs nya hybridmodell Regera.

1/3

Foto: Koenigsegg Automotive AB

Grundaren Christian von Koenigsegg med Agera RS, modellen som är världens snabbaste väglagliga bil.

Grundaren Christian von Koenigsegg med Agera RS, modellen som är världens snabbaste väglagliga bil.

2/3

Foto: Koenigsegg Automotive AB

Kai Johan Jiang, vd för Nevs.

Kai Johan Jiang, vd för Nevs.

3/3

Foto: Nevs

Elbilsutvecklaren Nevs investerar över 1,5 miljarder kronor i den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg. 

Samtidigt ingår de två ett strategiskt partnerskap – där de ska fokusera på elektrifiering och tillväxt inom ”hyperbilssegmentet”, skriver Nevs i ett pressmeddelande. 

Innan Saab gick i graven ryktades det om att Ängelholmsbaserade Koenigsegg skulle gå in och ta över företaget. Så blev det aldrig, men nu får alla som trodde att det skulle blivit en lyckad kombination vatten på sin kvarn. 

I ett pressmeddelande meddelar nämligen Nevs, den svenska elbilsutvecklaren som köpte konkursboet efter Saab, att man investerar över 1,5 miljarder kronor i Koenigsegg. I utbyte får Nevs 20 procent av aktierna i sportbilstillverkaren. 

LÄS MER: Chefen om köpet av Saab: Ångrat mig många gånger 

Ska hjälpa Koenigsegg bygga ”hyperbilar”

Samtidigt satsar Nevs cirka 1,4 miljarder kronor ytterligare i ett nytt, samägt bolag, där de får en 65-procentig andel. Koenigsegg får resterande 35 procent mot att bidra med immateriella rättigheter, tekniska licenser och produktdesign. 

Syftet med partnerskapet är att tillsammans utveckla el- och hybridbilar. För att vara mer specifik handlar det om att utnyttja de båda företagens kompetenser för att ta fram produkter som kan tillverkas i större volymer och att stärka Koenigseggs position i segmentet för så kallade ”hyperbilar”, det vill säga fordon med extrem prestanda. 

– Koenigsegg bryter ny mark där vi kapitaliserar på vår unika teknologi, prestandameriter och marknadsposition för att utforska och utveckla nya produkter. Partnerskapet skapar de bästa förutsättningarna för Koenigsegg att accelerera tillväxten inom hyperbilsmarknaden och möjliggör för oss att utforska orealiserade marknadssegment tillsammans med Nevs. Vi ser mycket fram emot att samarbeta med NEVS i utvecklingen av produkter som säkerställer en hållbar framtid, säger Christian von Koenigsegg, grundare och vd för Koenigsegg.

LÄS MER: Koenigsegg visar specialbyggd superbil

Nevs bygger en el-Saab

Nevs köpte loss tillgångarna från Saab efter konkursen 2012. I affären ingick de immateriella rättigheterna till modellen 9-3, den då nyutvecklade fordonsplattformen Phoenix och fabriken i Trollhättan. 

Sedan dess har bolaget expanderat i Kina för att kunna tillverka hundratusentals elbilar byggda på de svenska delarna. Men vägen har varit långt ifrån spikrak. Nevs har behövt mer kapital, investerare har dragit sig ur, och än har vi inte sett en enda säljbar elbil. 

– Jag har ångrat mig många gånger under tiden. När jag köpte Saab var jag ung, nu har jag en massa gråa hår. Jag förstod inte vad det innebar. Och jag trodde det fanns mer teknologi i bolaget. Många gånger har jag tänkt att det här kommer inte att gå, men jag har kämpat och kämpat och nu är jag jätteglad, har vd:n Kai Johan Jiang sagt i en intervju med Affärsvärlden.