Zoebilarna köptes in tack vare priset. När andra elbilar kostade från 300 000 kronor kostade en Zoe runt 200 000. De fungerade till en början bra men problemen började hopa sig under vintern 2016-2017.
– De gick som de skulle fram tills det blev riktigt kallt. Då gick inte Zoebilarna att starta, berättar Ulf Löfvenberg, chef på Östersunds kommuns fordonsenhet.
Batterierna strejkade
När temperaturerna kröp ner mot minus 20 strejkade batterierna. En del av förklaringen är hur bilarna kördes.
– Om det är kallt ute drar man gärna upp kupévärme och stolsvärme och samtidigt kör hemtjänsten korta sträckor inom Östersund. Då hinner inte förbrukningsbatteriet ladda upp och drivbatteriet laddar snabbt ur, säger Ulf Löfvenberg.
Kommunen klagade hos firman som de köpt bilarna ifrån, men kom inte fram till någon lösning.
LÄS MER: Renault Zoe: Första intrycken
– Personalen som skulle köra bilarna var riktigt förbannade och vi fick ett nonchalant bemötande från bilfirman. Jag försökte också diskutera det med Renault men de var inte intresserade av att prata, säger Ulf Löfvenberg.
Ingen information från bilfirman
Eftersom bilfirman inte gav någon vidare hjälp började Ulf själv kolla upp hur han skulle hantera situationen. I en broschyr läste han att vid temperaturer på minus 15 eller lägre ska bilarna stå i varmgarage – något som bilfirman inte informerat honom om.
Fram tills i vintras fungerade bilarna bra, men när kylan kom började bilarna återigen strejka. Det här skapade stora problem, framför allt för hemtjänsten.
– Vi tvingas ha dessa jävla elbilar och de är inte gjorda för Norrland, men det fattar de inte på Rådhuset för det ska ju vara så miljövänligt i den här stan, säger en anonym vårdanställd till Länstidningen Östersund.
Fortsätter satsa på el
Totalt köpte kommunen in elva Zoe, i dag har de fyra-fem av dem kvar.
– Vi kommer att göra oss av med alla Zoe senast nästa år, men vi satsar så hårt vi kan på ett fossilfritt 2030 så vi kommer givetvis att fortsätta köpa in elbilar, säger Ulf Löfvenberg.