Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 10 dec 2019 09:57

Efter stölden – startade Swish-insamling åt familj

Facebookgruppen VAGIS har startat en insamling till familjen vars bil blev förstörd på barnsjukhusets parkering.

Facebookgruppen VAGIS har startat en insamling till familjen vars bil blev förstörd på barnsjukhusets parkering.

Efter den uppmärksammade stölden av bromsoket på en hjärtsjuk pojkes familjs bil, har Facebookgruppen VAGIS startat en Swish-insamling.

– Det är inte feta dagar när man som dem får leva på Försäkringskassan, speciellt nu inför jul, säger gruppens administratör Tom Björklund.

Som vi kunde berätta i förra veckan fick Peter Eriksen från Gävle en otäck överraskning när han gick ut för att se över parkeringsbiljetten i familjens bil. 

Den stod parkerad vid Ronald McDonald hus intill Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Vid närmre titt insåg Peter att ett helt bromsok saknades.

Stölden slog hårt mot Peter Eriksen och sambo Caroline Jane Barthelson vars 1-årige son Tim är inskriven på sjukhuset i väntan på en hjärttransplantation.

– Man blir så förbannad! Vi är helt beroende av bilen, sa Peter till Allt om Bilar då.

”Lysa upp i julmörkret”

När stölden kom till kännedom i Facebookgruppen VAGIS (Volkswagen, Audi Seat, Skoda in Scandinavia), väcktes sympatierna. Gruppen som har över 11 500 medlemmar, startade genast en Swish-insamlig i syfte att lindra familjens skada och värk.

– Det var ett spontant infall av en medlem som såg artikeln och kände att det kanske fanns fler som precis som honom led med familjen och ville göra något, säger gruppens administratör Tom Björklund.

Tjuvar stal hela bromsoket på Peter Eriksen och Caroline Jane Barthelsons bil.

Foto: PETER ERIKSEN

”Kan vi lysa upp julmörkret något för en familj med en liten hjärtsjuk kille som fick sin bil förstörd utanför sjukhuset så ska vi!” står det i inlägget som har fästs högst upp i gruppen. 

Bland kommentarerna har medlemmar postat skärmdumpar som visar vilka summor de skickat åt familjen.

En tidig julklapp

– Självklart så såg vi till att få upp inlägget i gruppen, det är inte feta dagar när man som dem får leva på Försäkringskassan speciellt nu inför jul, säger Tom Björklund. 

Familjen hade en försäkring som täckte summan för att reparera och ersätta bromsoken. Men det är inte poängen med insamlingen, menar Tom.

– Klart någon enstaka funderade på vart pengarna gick och om det inte fanns försäkring som täckte detta men för de flesta så handlade det nog mer om empati och en tidig julklapp för den drabbade familjen.

Familjen överväldigad

Peter Eriksen menar att familjen känner sig överväldigad av pengarna som har kommit in.

– Det är ett så oerhört fint initiativ och människor som inte ens känner oss har skänkt pengar. Totalsumman är över 10.000, säger han.

– Vi vet inte hur vi någonsin ska kunna tacka dessa otroligt fina människor. Flera har även hört av sig via sms och frågat om det finns nånting dom kan göra för oss.

Lille Tim ligger för närvarande sövd i respirator efter en akutoperation i helgen som gick.

– Vi har haft en fruktansvärd helg då vi höll på att förlora våran son, säger Peter.