Efter regeringens bidrag – nu köper allt fler elmoped

Allt fler svenskar köper elmoped efter att regeringen infört sitt bidrag på upp till 10 000 kronor.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Foto: Jan-Erik Berggren

Nästan tio tusen mopeder har sålts hittills i år, en ökning med tio procent.

Och det är elmopderna som står för den största ökningen.

– Elmopeden har fått sitt genombrott i år. Nästa år tror vi att varannan såld moped går på el, säger Mikael Klingberg, vd på köpenscooter.nu

Försäljningen av traktorregistrerade fyrhjulingar, motorcyklar och mopeder fortsätter att öka. Och allra mest ökar mopedförsäljningen, plus tio procent i juli och plus 36 procent i juli i år jämfört med samma månad förra året.

Bland mopederna ökar elmopderna stadigt sin andel. 

– Förra året såldes bara ett fåtal elmopeder i Sverige, men i dag är nästan var tredje såld moped hos oss en elmoped, säger Mikael Klingberg på köpenscooter.nu, en av Sveriges största mopedhandlare.

TEST: Vi kör elmopeden Vessla 

Populäraste moppen 2019

Redan nästa år kan elmopderna bli populärare än de som drivs med bensin.

–  Jag räknar med att redan nästa år, 2019, kommer över hälften av försäljningen vara eldrivna mopeder vilket skulle överträffa alla våra tidigare prognoser, säger Mikael Klingberg.

Elmopderna omfattas av reglerna för bidrag till elfordon vilket betyder att det går att få tillbaka 25 procent, upp till 10 000 kronor, vid köp av en ny moped.

– Fler och fler har upptäckt fördelen med en elmoped. Den är billig i drift, enkel att ladda med uttagbart batteri och finns nu i flera olika storlekar och prisklasser. 

–  Köparna är dessutom inte längre ungdomar utan allt fler ser en elmoped som ett perfekt pendlingsfordon. Detta känns naturligt eftersom en moped med bensinmotor inte känts som ett bra miljövänligt alternativ för de flesta som vill pendla, säger Mikael Klingberg.

TEST: Hitta bästa elcykeln 

Annons:
Annons: