Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 23 mar 2018 11:53

Efter förslaget om miljözoner – nu vill fler sälja sin dieselbil

Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter regeringens förslag om tuffa miljözoner där äldre bilar förbjuds ökar utbudet av bilar på köp- och-säljsajten Blocket.

Bara i Stockholm har utbudet av äldre dieselbilar ökat med 17 procent.

Regeringen har presenterat sitt förslag om hur miljözonerna ska utformas. Det förslaget och den senaste tidens dieseldebatt har fått stora konsekvenser på begagnathandeln.

I Tyskland har efterfrågan på dieselbilar minskat och handlar har märkt av att dieselbilar är svårare att sälja.

LÄS MER: Bara elbilar och vätgas i tuffaste miljözonen 

"Framhålls inte längre som miljövänligt"

I Sverige har Blocket presenterat statistik som visar att utbudet av dieselbilar ökar – rejält. I Stockholm har utbudet av dieselbilar ökat med hela 17 procent jämfört med samma period förra året.

– Nybilsförsäljningen av dieselbilar nådde sin topp 2012 och de största årskullarna rör sig nu ute på begagnatmarknaden. I fjol hade vi rekordmånga begagnade dieselbilar till salu. Det tillsammans med att dieselbilen inte längre framställs som ett miljövänligt alternativ gör att många vill sälja nu – särskilt i Stockholmsområdet där miljözoner varit ett hett diskussionsämne, säger Daniel Östlund, bilexpert på Blocket Fordon.

 Blockets undersökning har gjorts i samarbete med undersökningsföretaget Yougov och visar också att bara två av tio bilköpare skulle välja en begagnad dieselbil. Närmare 40 procent svarade att inte skulle våga köpa en begagnad dieselbil.