Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 24 sep 2019 13:26

Efter dieselgate: Nu åtalas VW-topparna i Tyskland

Volkswagens styrelseordförande Hans Dieter Pötsch och biltillverkarens vd Herbert Diess åtalas nu för att ha marknadsmanipulation vid tiden för dieselgate.

Volkswagens styrelseordförande Hans Dieter Pötsch och biltillverkarens vd Herbert Diess åtalas nu för att ha marknadsmanipulation vid tiden för dieselgate.

1/3

Foto: MICHAEL SOHN

Även VW:s förre vd Martin Winterkorn åtalas.

Även VW:s förre vd Martin Winterkorn åtalas.

2/3

Foto: MICHAEL SOHN

Volkswagens nya logotyp avtäcktes 9 september 2019.

Volkswagens nya logotyp avtäcktes 9 september 2019.

3/3

Foto: JONAS NOLDEN

Volkswagen kommer inte ifrån dieselgate. Nu åtalas nuvarande toppnamnen, styrelseordförande Hans Dieter Pötsch och koncernchefen Herbert Diess, för marknadsmanipulation.

Samtidigt som aktien faller på Frankfurtbörsen meddelar biltillverkaren att anklagelserna är ogrundade och att vd:n sitter kvar. 

Volkswagens koncernchef Herbert Diess och ordförande Hans Dieter Pötsch åtalas för marknadsmanipulation i Tyskland rapporterar Bloomberg. Även den tidigare Martin Winterkorn åtalas. 

De åtalas i Tyskland eftersom de inte informerade investerare tillräckligt mycket om dieselskandalen. Åklagare i Braunschweig lämnade under tisdagen in åtalet. 

”I nästan fyra år har företaget undersökt frågan ytterst noggrant med hjälp av intern och extern juridisk. Resultatet är klart: Anklagelserna är ogrundade”, säger Hiltrud Werner, styrelseledamot och ansvarig för juridik och integritet i Volkswagen i ett skriftligt uttalande. 

Volkswagen står nu inför ett bakslag efter skandalen som har plågat tillverkaren sedan september 2015 när företaget erkände att de använt manipulerad mjukvara i 11 miljoner dieselfordon när de utsläppstestades. Hittills har det Wolfsburgbaserade företaget tvingats betala cirka 30 miljarder euro i böter på grund av dieselskandalen. 

Volkswagen kan skadas dubbelt

Förundersökningen om manipulerade marknader startades av Tysklands finanstillsynsmyndighet, Bafin, i mitten av 2016 när de tillfrågade åklagare att undersöka Winterkorn och Diess. Tre månader senare lades Pötsch till som en misstänkt. Diess var då chef över Volkswagenmärket och hade kommit till tillverkaren i juli 2015, månader innan dieselskandalen var ett faktum. 

Fallet kan också skada Volkswagens chanser i ett annat fall där aktieägare har stämt Volkswagen på 9 miljarder dollar för skador till följd av skandalen. 

Braunschweigs regionala domstol ska nu granska åtalet. I komplicerade fall som dessa brukar det ta månader innan granskningen slutförs. Som tidigast kan en rättegång genomföras någon gång under nästa år.

Enligt Reuters har Herbert Diess inte några planer på att avgå från sin roll och ska enligt sina advokater försvara sig med alla möjliga lagliga medel som finns.  

Dagens industri rapporterar att Volkswagens aktie faller med 2,7 procent i Frankfurt. 

LÄS ÄVEN: Efter dieselgate – Kalifornien får inte längre testa utsläpp