Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 apr 2018 17:16

Efter dieselgate – här ställs 300 000 bilar undan i öknen

Enligt VW tas alla återköpta dieselbilar om hand för att vara i funktionsdugligt skick. Men hur lätt är det med 300 000 fordon i öknen?

Enligt VW tas alla återköpta dieselbilar om hand för att vara i funktionsdugligt skick. Men hur lätt är det med 300 000 fordon i öknen?

1/2

Foto: LUCY NICHOLSON

Parkering eller begravningsplats?

Parkering eller begravningsplats?

2/2

Foto: LUCY NICHOLSON

Volkswagen tvingas köpa tillbaka så många som 500 000 dieselbilar som sålts till kunder runtom i USA.

Och vad händer med bilarna?

Ja, de parkeras. VW beräknas ha 37 stora parkeringsplatser med totalt cirka 300 000 bilar.

Ni kanske undrar vad som händer med de bilar som Volkswagen tvingas köpa tillbaka från kunder i USA? Ja, åk till en gammal fotbollsplan utanför Detroit, till en gammal kvarn i Minnesota eller en soldränkt ”begravningsplats” i Kalifornien. 

Här står de parkerade. Volkswagen uppges ha cirka 300 000 bilar parkerade runtom i landet. Och fler ska det bli. Volkswagen har fått med på att spendera närmare 250 miljarder kronor för att köpa tillbaka en halv miljon bilar efter den stora dieselskandalen för drygt två år sedan. 

LÄS MER: 9 smarta sätt att runda reglerna för miljözoner 

Bilarna väntar på godkännande av myndigheterna

Enligt Volkswagens talesperson Jeannine Ginivan tas alla bilar om hand för att de ska vara i funktionsdugligt skick. Anledningen till att de står parkerade är att amerikanska myndigheter inte godkänt de justeringar som ska göras på bilarna för att de ska klara avgaskraven. När det finns ett godkännande kan bilarna åtgärdas och sedan säljas eller exporteras. 

Volkswagens återköpskampanj väntas pågå till och med slutet av 2019. Hittills har Volkswagen köpt tillbaka drygt 335 000 bilar varav 13 000 är sålda och cirka 28 000 bilar är skrotade.

Totalt ska Volkswagen ha skickat drygt 430 000 brev till bilägare med erbjudande om totalt cirka 80 miljarder kronor i kompensation och återköp. 

I september 2015 erkände Volkswagen att de sålt bilar med felaktiga utsläppssiffror sedan 2009.

LÄS ÄVEN: Tyska löftet – vi köper tillbaka din dieselbil