Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 16 aug 2019 07:00

Efter dieselgate: Daimler kan tvingas böta en miljard euro

Mercedes E-klassfabrik.

Mercedes E-klassfabrik.

Foto: DAIMLER

Industrikoncernen och fordonstillverkaren Daimler hamnade i ordentligt blåsväder när det framkom att de manipulerat mjukvaror på sina dieseldrivna modeller. Nu hotas de böta nära en miljard euro, enligt åklagaren i Stuttgart.

Daimler hotas av böter på mellan 800 miljoner och en miljard euro (omkring 8,6 till 10,7 miljarder kronor) på grund av manipulerande mjukvara på dieseldrivna personbilsmodeller (det vi känner som ”dieselgate”), enligt Der Spiegel.

Tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen KBA (Kraftfahrt-Bundesamt), ska ha hittat mjukvaran i en rad olika modeller, bland annat storsäljarna C- och E-klass, och uppmanat tillverkaren att återkalla omkring 280 000 bilar i landet för korrigering. För europeisk del rör det sig om runt 700 000 drabbade bilar.

LÄS MER: Audi får böta 8 miljarder kronor efter dieselgate 

Hittat olagliga avstängningsanordningar

Bötesbelopp på upp till 5 000 euro per bil har nämnts av åklagaren i Stuttgart och ärendet som beräknades vara klart i september eller oktober i år kommer förmodligen dra ut på tiden och avslutas först nästa år.

Tidigare i år avslöjades modellen GLK ha manipulerande mjukvara och som en följd av det hamnade fler modeller under granskning även om KBA hittat olagliga avstängningsanordningar i Mercedesbilar tidigare.