Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 21 jun 2018 16:55

Dyrare att ladda elbil än att tanka bensin eller diesel

Elbilsparkering där folk laddar sina bilar i Oslo.

Elbilsparkering där folk laddar sina bilar i Oslo.

1/2

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

2/2

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Att elbilen är billigare i drift än sina fossila släktingar har ingen riktigt ifrågasatt. Tills nu. I Norge har det på vissa håll blivit dyrare att snabbladda bilen än att tanka bensin eller diesel!

– Det är olyckligt och en signal som många kommer att ta till sig, säger Petter Haugneland på Norsk elbilforening till NRK.

Omställningen till elbilar och andra laddbara fordon syns och märks överallt. Visserligen saknas det fortfarande ett väl utbyggt snabbladdningsnät över hela Sverige, men alla vet att det mer är en fråga om tid.

Miljaspekten är en anledning förstås, men det faktum att elen också är så mycket billigare än bensin och diesel är också något som tilltalar alla bilägare.

Då kommer inte nyheterna från Norge som någon positiv hjälp direkt. Där har det nämligen visat sig att det på vissa håll är dyrare att snabbladda elbilen än att tanka bensin eller diesel.

Enligt norska NRK har Fortum höjt priserna med 60 procent vid 35 laddstationer. Det rör sig om stationer på de två sträckorna riksväg 3 (mellan Rena och Kvikne i Hedmark) samt E39 mellan Mandal i Vest-Agder och Ålgård i Rogaland.

– Med Fortums laddpriser kostar nu elen tolv (norska) kronor per mil. Bensin och diesel kostar cirka nio (norska) kronor per mil. Det är olyckligt att utsläppsfritt har blivit dyrare än fossila bränslen. Det här är en signal som många kommer att ta till sig. säger Petter Haugneland, kommunikationschef på Norsk elbilforening, till NRK.

LÄS ÄVEN: Dåliga laddmöjligheter gör att 2 av 3 avstår elbil 

Fortum höjer priset för att kunderna är för få

Anledningen till prisökningen menar Fortum är för få kunder.

– För få använder laddstationerna. Vi förlorar pengar när någon snabbladdar där. Vi jobbar för en övergång till en utsläppsfri trafik, men vi kan inte tappa pengar. Därför höjer vi priserna, säger Stian Mathisen hos Fortum Charge and Drive till NRK.

Han menar att boven i dramat är effekttariffen. Snabbladdning innebär hög effekt och tariffen gör att detta innebär en hög avgift för nätbolagen.

På de 35 laddstationer där priserna höjs kostar det nu 4 norska kronor per minut att ladda en elbil eller laddhybrid - att jämföra med det tidigare priset på 2,5 norska kronor per snabbladdningsminut. Det billigare priset innebär en milkostnad på omkring 7,50 norska kronor. De fossila bränslena ligger på cirka 9 norska kronor i milkostnad, något som alltså de dyrare laddstationerna nu tar sig över i och med höjningen.

Stian Mathisen påpekar dock att den mesta laddningen sker hemma i de norska garagen och att det där är mycket billigare än på laddstationerna.

LÄS ÄVEN: 6 billigaste elbilarna att privatleasa just nu