Duell: Mercedes GLC Coupé mot BMW X4

BMW vinner ronden köregenskaper.
Foto: BMW
Mercedesen tar hem matchen om säkerhet och förarstöd.
Foto: Mercedes

Många köper en Volkswagen Tiguan eller en Volvo XC60 men drömmer om en BMW X4 eller en Mercedes GLC Coupén.

För visst går det att åka snyggt och häftigt även i en suv.

Så det här ärdrömduellen, Mercedes helt nya GLC Coupé mot BMW:s något äldre X4.

När BMW visade upp sin värsting-suv X6 så delades bilvärlden i för och emot. För vräkig, svulstig och helt onödig tyckte kritikerna som såg på suv:ar som varianter av Land Rover Defender. Snygg, häftig och en naturlig utveckling tyckte de som älskade bilen.

Och man får väl säga att det varit övervägande positivt vilket resulterade i att fler och fler tillverkare vågat låta sina designavdelningar rita på varianter.

BMW fortsatte förstås utvecklingen med en mindre X6:a, en X4 och valde då också att en aning tona ner designen en aning.

För att möta den stora efterfrågan på suv:ar har Mercedes breddat sitt modellprogram och gör nu varianter på allt. När nya GLC visades upp stod coupé-varianten snett bakom.

Mercedes kommer att fortsätta och i stället för, som BMW sätta egna namn på coupébilarna, blir det två efternamn till modellen, som GLC Suv och GLC Coupe. Kanske vågar sig Mercedes också på en cabrioletmodell också. Ni vet förstås att GL står för att det är en högbyggd bil och C:et för att den härstammar från C-klass.

Mercedes GLC Coupe är i det närmaste helt ny på marknaden medan BMW:s X4 funnits i ett par år.

Det hindrar inte oss från att ställa dem mot varandra i en spännande duell över fem ronder.

1. Motor och köregenskaper

Mercedes och BMW stod för tio år sedan för helt olika typer av köregenskaper. Mercedes var det komfortabla, det lite gubbiga och det mjuka. BMW handlade mer om direkt respons, snabb styrning och en nära kontakt mellan förare och bil. Det var på den tiden väldigt lätt att känna skillnad på bilarna och vilken bil som passade vilken förare hängde ihop med vad föraren gillade mest.

Mercedes har sedan fem år på många sätt närmat sig BMW:s köregenskaper och försöker få ihop det med att inte tappa komforten. Satsningen på aktiva komponenter i chassit och flera olika körlägen har ökat möjligheterna. Men även i normalläget så är en Mercedes i dag betydligt mer altert, responsiv och direkt. Det har väl aldrig varit mer BMW över Mercedes än i dag - samtidigt som till exempel nya E-klass verkligen är en komfortabel bil på alla sätt.

När tillverkarna bygger suv:ar blir balansen mellan hårt och kantigt och mjukt och komfortabelt ännu viktigare och ännu svårare att få till på ett bra sätt.

BMW ligger fortfarande en aning före Mercedes i det här svåra momentet och har också något piggare drivlinor med effektiva motorer och snabba växellådor.

Vinnare i ronden: BMW X4


2. Säkerhet och förarstöd

Här märks det att framför allt BMW X4 är en äldre bil än Mercedes GLC. Det är inte lika mycket snack om autobroms och filkörningsassistenter, inte lika tydligt vilka system som gör vad.

Det är också tydligt att både BMW och Mercedes inte släpper fram den allra senaste tekniken i sina tydliga nischbilar. Ny teknik ska lanseras först i modeller som 5-serien eller E-klass. Mercedes har i E-klass till exempel valt en ny instrumentering och en tydligare autobroms och bättre filkörningsassistent med moment av självkörande. Teknik som bara delvis finns i GLC-serien.

BMW arbetar likadant. Mycket av den mest avancerade tekniken är tillval och då X4 är ett par år äldre finns vissa moderna uttryck inte alls med. Det är till exempel ingen slump att BMW inte har en egen del om säkerhet i sin information om bilen. Där handlar det mer om köregenskaper.

X4 har en sorts kökörningsassistans och en typ av autobroms som arbetar tillsammans med farthållaren. GLC är mer kompatibel med utrustningsnivån i nya E-klass och till exempel har nya GLC E43 AMG samma teknik för självkörande som i nya E-klass.

Mercedes vinner ronden tack vare sina fina förarassistansfunktioner.

Vinnare i ronden: Mercedes GLC Coupe


3. Teknik och uppkoppling

Även här märks ålderskillnaden då det när BMW utvecklade X4 inte alls var samma tryck på uppkopplingsmöjligheter och funktioner som Apple Car Play. BMW har en rätt kass stopp-startfunktion och överlag handlar tekniken och tillvalen i bilen mer om knappar på ratten, olika läderdetaljer, tonade bakrutor och svankstöd än om musikanläggningen, wifi-router och antalet usb-uttag i baksätet.

Är du väldigt mycket inne på att din bil och din telefon ska arbeta bra tillsammans så kan en BMW X4 kännas mer omodern än en ny Opel Astra.

Mercedes GLC Coupe är inte heller det allra modernaste och det finns till exempel en dvd-spelare med plats för sex skivor. Vem spelar dvd i bilen i dag? Det har pratats om Apple Car Play i GLC-modellerna men den senaste uppgiften säger att det inte finns i de bilar som byggdes 2016. Vi får se om tekniken hinner komma under 2017.

Men Mercedes har i alla fall en stor bildskärm, tyvärr inte integrerad i instrumentbrädan som på E-klass, där det går att göra lite mer än att välja radiostation. BMW:s något mindre bildskärm är integrerad men är något begränsad.

Mercedes briljerar ändå med sina olika körprogram och till exempel luftfjädring.

Vinnare i ronden: Mercedes GLC Coupe


4. Design

Här är en rond där både Mercedes GLC Coupe och BMW X4 briljerar. BMW:s snudd på vulgära design på X6 har tonats ner och jag tycker att formerna passar bättre på den något mindre X4. Den upplevs inte alls lika bred och tuff.

Interiören har däremot tydliga spår av gamla BMW med massor av knappar och funktioner. Och allt är väldigt svart och lite instängt. BMW vässade sin interiör i nya 7-serien och efterföljande 5-serien men det kommer att dröja till nästa generation av X4 innan vi får den lite mer digitala miljön.

Mercedes tog verkligen i med GLC Coupe och när jag testade bilen irriterade jag mig bland annat på de breda fotstegen som rent av är i vägen vid i- och urstigning. Men de där går att välja bort.

Mercedes hade inte X6 att förhålla sig till utan valde att verkligen satsa på det tuffa, breda och tydliga. Det är inget snack om att den som köper en GLC Coupe verkligen vill synas och märkas. Mercedes framhäver även ljudet från bilen och har som bekant byggt en värsting-AMG-version.

Jag tycker inte att sportbilsflirten hänger ihop med den högbyggda bilen. Det blir lite obalans även i designen när det ska byggas både högt och brett.

Vinnare i ronden: BMW X4


5. Köpa och äga

Mercedes bilförsäljning har formligen exploderat de senaste fem åren och med en rad nya modeller och varianter - som GLC Coupe - har Mercedes utan att blinka kört förbi både Audi och BMW för att bli världens största tillverkare av premiumbilar med över två miljoner sålda bilar förra året.

BMW har inte alls hängt med i utvecklingen och famlar nu lite även vad gäller elektrifiering och teknik för självkörande. Det verkar som att BMW blev överrumplade av den snabba utvecklingen och tappade fotfästet när de vanliga värderingarna som effektivitet och körglädje inte blev lika viktigt för bilköparna.

Det här spelar roll i valet av bil för varumärket betyder en hel del för värdeminskningen. Det spelar också roll att BMW X4 är en något äldre bil och därmed saknar en hel del av den nya tekniken. X4 har kanske inte åldrats så mycket de här senaste två åren men när fler och fler bilar kopplas upp mot internet blir de som inte kan göra det äldre och mera omoderna. Det kommer att drabba X4. Å andra sidan finns det bra erbjudanden på den lite äldre och köper du en X4 får du en bil som du verkligen kommer att gilla att köra och älska att se på.

Det finns en risk att så tydligt designade bilar som GLC Coupe åldras snabbt så även här gäller det att se upp för ett lågt andrahandsvärde.

Vinnare i ronden: BMW X4


■■ Totalt: Det avgörs på sista ronden och när inte ens nybilspriset skiljer speciellt mycket blir det i stället en spekulation om andrahandsvärde och hur de här bilarna ska klara de kommande tre, fyra åren. Jag vet att jag skulle älska att ha en BMW X4 med de fina köregenskaperna och den fina designen. Jag skulle också njuta av varje sekund i en GLC Coupe, även om den är lite för designad för min smak. Då ingen av bilarna är på allvar uppkopplad och ingen har teknik för självkörande så blir valet ändå aningen mer traditionellt, BMW X4.

Läs hela vårt test av Mercedes GLC Coupe här.

Läs hela vårt test av BMW X4 här.

Annons:
Annons: