Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 17 dec 2019 10:31

Dubbelt så många elbilar 2019

Den största andelsökningen av den svenska nybilsförsäljningen står de laddbara bilarna för.

Den största andelsökningen av den svenska nybilsförsäljningen står de laddbara bilarna för.

Foto: SHUTTERSTOCK

Det finns dubbelt så många privatägda elbilar i dag jämfört med för ett år sedan. 

Antalet dieselbilar ökar samtidigt, medan antalet bensindrivna bilar minskar. 

Det visar en unik undersökning av kreditupplysningstjänsten Ratsit.

När nya fordonsbeskattningen bonus/malus infördes sommaren 2018, och när snacket om nya miljözoner som stänger ut dieselbilar gick, började andelen dieslar av nybilsförsäljningen att minska, uppger Ratsit.

Ökning av dieseldrift

Toppnoteringen på närmare 70 procent dieselbilar av nybilsförsäljningen har sjunkit till förmån för bensinare och framför allt laddhybrider. Men det hindrar inte att antalet dieseldrivna bilar på våra vägar ökar. Anledningen är att de äldsta bilarna som skrotas ut oftast är bensinare.

– För tio år sedan var bensinbilar nära 85 procent av alla personbilar i landet. Idag är de endast 66 procent, och det mesta av marknadsandelarna har gått till dieselbilen. Den trenden fortsätter även i år. Så det verkar alltså inte som om regeringens beslut om miljözoner förra året har påverkat dieselbilens popularitet, säger Anders Johansson, vd på Ratsit.

Flest elbilar i Stockholm

Den största ökningen står ändå de laddbara bilarna för. Sverige närmar sig 100 000 laddbara fordon på vägarna varav de rena elbilarna svarar för en knapp tredjedel. Av elbilarna är drygt 40 procent ägda av privatpersoner och andelen privatägda elbilar ökar stadigt.

Det finns elbilar registrerade i 90 procent av landets kommuner. Men några kommuner spjärnar emot. När det här skrivs fanns det inga elbilar registrerade i Malå, Storuman, Sorsele, Dorotea, Övertorneå, Arjeplog och Älvdalen. För ett år sedan var det hela 25 kommuner i Sverige som saknade elbilar. Stockholm är den kommun där det finns flest elbilar.

Bensin vanligaste bränslet

Bensin är det vanligaste bränslet i Sverige med 65,72 procent av bilparken. Dieselandelen är 27,89 procent, bensin/etanol-bilarna svarar för 3,75 procent, laddhybridrna för 1,74. 

Elbilarna är bara 0,2 procent av det totala bilbeståndet, till och med mindre än kategorin ”övrigt” som har 0,71 procent.