Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 30 dec 2016 11:23

Din motorcykel kanske inte får köras efter nyår

Foto: Sodapix

Det finns risk att din motorcykel inte får köras efter nyår på grund av nya utsläppsregler.

Det cirkulerar allehanda rykten på webben kring motorcyklars vara eller inte vara efter den 1 januari 2017 – och många mc-ägare är oroliga.

Varför då? Jo, nya utsläppsregler för motorcyklar tas i bruk, efter tidigare EU-beslut. Och det handlar om skärpta krav.

Så här skriver Transportstyrelsen: "Från och med årsskiftet ska en motorcykel uppfylla nivån Euro 4 för att få tas i bruk. Motorcyklar med lägre avgasklass som tas i bruk första gången måste ställas på innan årsskiftet."

 

Vad innebär detta, vilka motorcyklar får inte längre användas?

1. Motorcyklar som kommer ut efter 1 januari 2017 och inte uppfyller nivån Euro 4.

2. Motorcyklar som köpts före den 1 januari 2017, som inte uppfyller Euro 4 OCH som aldrig tagits i bruk. Till exempel sådana som har köpts av samlare, museer och liknande och som direkt ställts undan utan att ha registrerats och brukats. Näst intill orörda motorcyklar, alltså.

Motorhistoriska rådet, MHRF, har gått ut med följande uppmaning:

"Äger du en mindre än 30 år gammal motorcykel som aldrig brukats rekommenderade MHRF därför att du ställer på den före den 1 januari 2017. Den kan sedan omgående ställas av igen."

LÄS MER: Harley-Davidson siktar på eldrivet

 

Vilka motorcyklar berörs då INTE?

Äldre motorcyklar som har varit i bruk i Sverige eller i något annat land. Det vill säga varit påställd samt att det kan bevisas.

Enligt MHRF stämmer detta även in på dessa:

Alla motorcyklar som vid någon tidpunkt tidigare har varit registrerade i Sverige eller annat land och tagits i bruk.

Alla motorcyklar som vid någon tidpunkt tagits i bruk för sitt ändamål och inte har varit registrerade, till exempel tävlingsmotorcyklar.

Alla motorcyklar som är förregistrerade före 2008, importerade eller tidigare brukade i Sverige.

Alla motorcyklar som uppfyller kraven i TSFS 2010:89 om åsättande av årsmodell för ett fordon som är uppbyggt av delar från samma eller olika exemplar av fordon.

 

Hur vet du om din motorcykel berörs?

Gå in på transportsstyrelsen.se och välj tjänsten Sök fordonsuppgifter med registreringsnummer.

Detta gäller då enligt Transportstyrelsen:

Motorcykeln ska fortfarande vara förregistrerad, dvs. har aldrig ställts på. Under fliken Status visas uppgiften påställt första gången i Sverige. Motorcyklarna som omfattas saknar den uppgiften.

Fordonet ska tillhöra avgasklass Euro 3 eller lägre. Under fliken Fordonsidentitet visas uppgiften typgodkännandenummer. Om det finns en referens i miljöuppgifterna om Euro 4 för ditt fordon behöver du inte ställa på det före årsskiftet.

Finns det ingen sådan referens i miljöuppgifterna, eller att du inte hittar den, är Transportstyrelsens råd att du ställer på fordonet.

För att en motorcykel ska anses vara i bruk behöver den ha ställts på en gång. Här gör du det: Ställa på ditt fordon.

LÄS ÄVEN: Allt fler motorcyklar i Sverige