Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 24 jun 2019 15:52

Din bil kan beslagtas av svenska försvaret

Om Försvarsmakten beslagtar din bil får du inte den tillbaka – men du kompenseras ekonomiskt.

Om Försvarsmakten beslagtar din bil får du inte den tillbaka – men du kompenseras ekonomiskt.

Foto: ANDERS SJÖDÉN/FÖRSVARSMAKTEN

Den här veckan kommer några tusen svenskar att få ett brev från Försvarsmakten. I brevet meddelas att mottagarens fordon kan komma att tas över av totalförsvaret vid höjd beredskap eller om krig utbryter.

Och brevet kan vem som helst få.

Efter ett regeringsbeslut ska det svenska totalförsvaret, som omfattar både militär och civil verksamhet, förstärkas. Den så kallade totalförsvarsplaneringen har varit vilande sedan 1990-talets andra halva och att den nu återupptas påverkar några tusen fordonsägare i Sverige. Kommande vecka kommer Försvarsmakten att skicka ut brev till civilpersoner om att deras fordon – exempelvis bilar, traktorer och snöskotrar – ingår i uttagning av egendom för totalförsvarets behov.

I händelse av förhöjd beredskap, inför en krigsfara eller när krig bryter ut kan fordonen komma att tas i anspråk av Försvarsmakten som är den myndighet som administrerar totalförsvarets fordonsbehov.

LÄS ÄVEN: Volkswagen får betala 221 miljoner till tjecker (Teknikens Värld) 

Bilens ägare får ekonomisk ersättning

Om ett fordon ingår i uttagningen påverkas inte nuvarande ägare i någon större omfattning, men när fordonet tas i anspråk blir ägaren ekonomiskt kompenserad (baserat på en oberoende besiktningspersons värdering). Fordonet återlämnas inte.

– Senaste gången Försvarsmakten gjorde detta var under 90-talet, då var det i en mycket större omfattning, säger Otto Gröntoft, major på Försvarsmaktens högkvarter, till SR P4.

Totalt handlar det om några tusen fordon av ett 40-tal olika typer. Har ett fordon beslutats ingå i totalförsvarets beredskap kan beslutet inte överklagas.

LÄS ÄVEN: Nu ska Frankrike och Japan prata Renault-Nissan (Teknikens Värld)