Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

VW erkänner brott – kostar 39 miljarder

VW ska betala ytterligare 39 miljarder kronor i en uppgörelse med amerikanska staten.
Foto: Sean Gallup / GETTY IMAGES EUROPE

I en gigantisk uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet erkänner nu Volkswagen vissa brott.

Biltillverkaren ska för det betala 39 miljarder kronor, enligt Automotive News.

Det börjar närma sig för Volkswagen att betala räkningen efter dieselfusket med mjukvaran.

Nu uppger Automotive News att den tyska biltillverkaren nått en uppgörelse med det amerikanska justitiedpartementet – och den innefattar att företaget erkänner lagbrott i och med mjukvarumanipulationen, samt omkring 39 miljarder kronor.

Det ska läggas till de 125 miljarder kronor som redan ska betalas till amerikanska kunder. Och de pengar som går till att täcka kostnaderna för utredningarna.

LÄS MER: Så ska VW klara krisen

Volkswagen försöker nu lägga dieselskandalen bakom sig, bland annat på grund av att en viss Donald Trump är på väg in i Vita huset.

– Det finns en oro på marknaden att Trump kan bli en oförutsägbar president och vända sig mot icke-amerikanska företag. Den här dealen är inte billig men ger klarhet för inversterare och andrum för Volkswagen, säger Juergen Pieper, analytiker på Bankhaus Metzler.

Uppgörelsen kommer samtidigt som VW försöker stärka sina amerikanska affärer. 2016 minskade bilföretaget sin försäljning där med 8 procent.

LÄS MER: Hög VW-chef gripen av FBI

Volkswagen har tidigare erkänt att den olagliga mjukvaran finns i 11 miljoner dieselbilar runtom i världen.

I Tyskland utreds just nu om förre VW-chefen Martin Winterkorn undanhöll information från investerare om hur stora problem företaget egentligen hade med de amerikanska myndigheterna. Även ordförande Hans Dieter Poetsch, tidigare finanschef, och varumärkeschefen Herbert Diess är under utredning.

Enligt Automotive News är många höga VW-chefer nervösa över FBI:s offensiva agerande och flera av Volkswagens deltagare i den pågående bilmässan i Detroit blev överraskade när Oliver Schmidt greps i Miami förra veckan.

Enligt uppgift till Bloomberg har ett dussin VW-chefer nu anlitat amerikanska försvarsadvokater och dessa varnar nu sina klienter och ber dem stanna i Tyskland.

Sista ordet är knappast sagt i Dieselgate.

LÄS ÄVEN: Så mycket drar bilarna mot vad som är angivet

Annons:
Annons: