Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 okt 2018 08:36

Dieselbilsägare får stora inbytesrabatter i Tyskland

Volvo och Mercedes vill byta in.

BMW tvekar och funderar.

Volkswagen vill se en hårdvarufix.

Dieselkrisen i Tyskland splittrar biltillverkarna och skakar om regeringen Merkel.

Efter långa och segslitna förhandlingar har Tysklands förbundskansler Angela Merkel nått fram till en överenskommelse där äldre dieselbilar ska renas med hjälp av biltillverkarna.

Volkswagen har gått med på att stå för en stor del av kostnaden bara regeringen också skjuter till pengar. 

Angela Merkel har förhandlat fram åtgärden för att få stopp på ilskan bland medborgarna som kan stå inför omfattande förbud mot äldre dieselbilar i flera städer. Istället för förbud vill Merkel se ett stort åtgärdsprogram där de smutsigaste motorerna renas.

LÄS MER: Testkaos stoppar tillverkning av laddhybrider 

Volvo föredrar inbyte

Men Volkswagen är relativt ensamma om att stå på Merkels sida. BMW vill fundera medan Mercedes hellre ser stora rabatter vid inbyte av äldre dieselbilar. Mercedes har diskuterat summor på cirka 5 000 euro, drygt 50 000 kronor, vid inbyte till en nyare, och renare, bil.

Renault dubblade den siffran medan till exempel Volvo hållit en låg profil även om det från Sverige dementerats att de skulle ha godkänt VW-uppgörelsen om ett åtgärdsprogram.

Miljörörelsen i Tyskland har anklagat regeringen för att krypa för bilindustrin då de menar att flera tillverkare försöker vrida dieselskandalen till en egen säljframgång för nya bilar.

Dieselskandalen är en stor politisk fråga i Tyskland då det rullar cirka 3,1 miljoner dieselbilar med rening enligt den gamla Euro 4-standarden och 5,7 miljoner bilar som har Euro 5-nivå på reningen. Alla de här bilarna hotas av förbud i de städer som har sämst luft. Totalt finns det i Tyskland cirka 46,5 miljoner bilar.