Det här lyssnar svenskarna på i bilen

Justin Biebers melankoliska låtar nämns som bra musik vid ratten.
Foto: ALLPIX PRESS/REX/SHUTTERSTOCK / ALLPIX PRESS/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Vad du lyssnar på kan påverka ditt humör – och din bilkörning.

Ford har undersökt våra lyssnarvanor och svenskarnas favorit är rock och pop.

Flera undersökningar har gjorts baserat på en forskningsrapport från New York University om hur musik påverkar vårt humör. Vad vi lyssnar på i olika situationer påverkar hur vi mår och tänker. Ford har i samarbete med Spotify undersökt hur bilförare kan påverkas. 

Enligt undersökningen passar melankoliska sånger bra och "kan göra underverk för ditt humör i upp till två timmar efter det att du slutat lyssna på musiken". Som exempel på bra melankolisk musik nämns Justin Biebers "Sorry" och Abbas "The winner takes it all". Den senare kan kanske fungera mindre bra vid till exempel ett rödljus. Enligt undersökningen frigör denna typ av musik hormoner som gör dig gladare, förbättrar din andning och minskar dina stressnivåer.

Men när svenska bilförare får välja så är det inte alls några melankoliska låtar som strömmar ur de allt mer exklusiva och påkostade ljudanläggningarna i våra bilar. Favoriterna är i stället rock och pop. Musik som dansband och klassisk musik hamnar i botten och väljs alltså av allt färre.

 Ford har frågat strax över 1 000 svenskar om deras musikvanor i bilen. 40,1 procent svarade att det var rock de lyssnade mest på medan pop fick 39,4 procent. Dansband stannade på 16,6 procent och klassisk musik på 19 procent.

Annons:
Annons: