Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 30 dec 2016 17:01

De var hetast under motorsportåret 2016

Marcus Ericsson.

Marcus Ericsson.

1/2

Foto: Jean Michel Le Meur

Felix Rosenqvist.

Felix Rosenqvist.

2/2

Nu är det hög tid att sammanfatta bilsportåret 2016.

Flera svenska förare har utmärkt sig men det är inte alltid det spelar så stor roll för temperaturen.

På heta lista gäller helt andra saker.

Här är de tio hetaste inom bilsporten i Sverige 2016.

Foto: Imago Sportfotodienst

1. Anonyma sponsorer

Kommentar: De har aldrig velat träda fram - finansiärerna bakom Marcus Ericssons racingkarriär. Men när det krisade för Marcus F1-stall Sauber i somras gick det att hitta kopplingar mellan det finansbolag som räddade stallet och flera svenska industritoppar. Och visst var det personer från ägarfamiljerna till H&M och TetraPak som dök upp. Jag ska ärligt säga att jag inte trodde jag skulle få uppleva den dagen ett gäng svenskar på allvar köper in sig i F1. Synd bara att allt ska vara så hemligt. Varför?

 

Foto: Imago Sportfotodienst

2. Mattias Ekström 

Kommentar: Världsmästare i rallycross. Smaka på det. Mattias Ekströms treårssatsning betalade sig och det är extra proffsigt att Ekström också vann teamtiteln. Mattias Ekström vann dessutom deltävlingar i DTM och fanns med i titelsnacket där också under en period.

 LÄS MER: Volkswagen snart tillbaka i rally-VM

3. Felix Rosenqvist 

Kommentar: Det var inte lätt att hänga med i Felix Rosenqvist racingschema under det intensiva 2016. Och konkurrenterna hade svårt att hänga med på banan. Det är väldigt spännande att Rosenqvist kört till sig en bra position i Mercedes talangfulla stall av racerförare.

 

Foto: Jean Michel Le Meur / JEAN MICHEL LE MEUR / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRES

 

4. Marcus Ericsson 

Kommentar: Flera toppbetyg i flera lopp. 2016 var en berg-och-dalbana för Marcus Ericsson i Sauber-bilen och han var såklart väldigt besviken över att det inte fick vara han som körde hem stallets VM-poäng när det till slut studsade åt rätt håll. Nu vill vi att Marcus för en ren och snygg säsong i F1. Under Örebro Raceday var i alla fall Marcus kung.

 

Joel till vänster i bild.

Foto: Imago Sportfotodienst

5. Joel Eriksson

Kommentar: Lillebror Eriksson spås en lysande framtid och det var lite gulligt att storebror Jimmy faktiskt tänkte lägga ner sin GP2-satsning i våras för att stötta Joel i F1. Årets nykomling i serien har titelambitioner 2017.

 

Foto: Imago Sportfotodienst

6. Johan Kristoffersson 

Kommentar: Det var till slut inte bara Mattias Ekström som körde om den regerande rallycrossvärldsmästaren Petter Solberg. Tyvärr är det högst oklart hur VW ställer sig till rallycross 2017 för om inte hade Kristoffersson varit en favorit att vinna VM-titeln.

 

Foto: Andrea Ivares Berglind

 

7. Kevin Hansen 

Kommentar: Hansen Europamästare i rallycross. Jo, det har hänt tidigare och det kommer säkert att hända igen. Vilken supertalang bakom ratten.

 

Foto: Joerg Herlein

8. Mikaela Åhlin Kottulinsky 

Kommentar: Hon bröt upp från Max Verstappen i somras men landade snabbt på alla fyra hjulen. Ett fräckt Red Bull-kontrakt gör att vi får se mycket av Åhlin Kottulinsky framöver.

 

9. Gustav Malja 

Kommentar: Upp och ner i GP2-fältet under året men stabilt och ett säkrat kontrakt med ett toppteam till 2017. Rickard Rydell har coachat Malja framgångsrikt och hoppas att det samarbetet fortsätter.

 

Foto: Francois Flamand

10.Cyan Racing - 92473682

Kommentar: Segrar i WTCC för Volvo kryddade en annars rätt anonym säsong.

 

Foto: Octavio Passos / GETTY IMAGES

Iskallt: Svenska rallyförare

Pontus Tidemand, Emil Bergkvist och Fredrik Åhlin i WRC2 får ursäkta. Svensk rallysport är under helt under isen ingen svensk förare verkar speciellt nära något av de stora VM-teamen. Det verkar också saknas pengar för att de här förarna ska vara intressanta för de stora teamen eller för att de ska ha råd att köpa in sig i ett privatteam.